Перший проректор Харківського національного університету внутрішніх справ Сергій Бортник та Уповноважений з антикорупційної діяльності університету Олексій Стрельніков взяли участь у роботі ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі», що відбулася з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією в Національній академії внутрішніх справ у місті Києві.

Участь у заході взяли понад 300 фахівців, серед яких представники дипломатичних установ і місій, профільних комітетів Верховної Ради України, підрозділів МВС і Національної поліції, інших урядових, правоохоронних та антикорупційних інституцій, судових органів і установ, впливових громадських організацій, провідних науково-експертних установ, закладів вищої освіти, зокрема правоохоронного спрямування.

Широка географія та авторитетне представництво учасників заходу стали можливими завдяки сприянню співорганізаторів, а саме: МВС України, Консультативної місії ЄС в Україні, Національної академії правових наук України та громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції».

На конференції підбито підсумки попередніх етапів роботи, проведеної у форматі різних антикорупційних заходів на базах закладів вищої освіти системи МВС України у Харкові, Дніпрі та Львові, що об’єднали близько тисячі вчених і понад двох тисяч правозастосовників, зокрема прокурорів, адвокатів, суддів, уповноважених осіб щодо запобігання корупції з усієї країни.

Комплекс питань, пов’язаних з феноменом корупції загалом і в Україні зокрема, розглянуто в кількох аспектах. Це – проекти змін і доповнень до законодавства, рекомендації з практичного здійснення превентивних антикорупційних заходів і засади підготовки кадрів відповідної спеціалізації. Увагу було акцентовано, передусім, на іноземному досвіді. Ішлося про політичні, правові, економічні та організаційні механізми подолання корупції, що успішно функціонують у США, Швеції, Великій Британії, Ізраїлі, Німеччині, Франції, Польщі, Сінгапурі, Японії, Китаї. Досвід цих країн засвідчує, що передумовами ефективної протидії корупції є політична воля вищого керівництва держави, організований з боку громадянського суспільства соціальний контроль за системою державного адміністрування та незалежність судової влади.

ВЗГ ХНУВС