Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Дмитро Швець взяв участь у міжнародній конференції «Сучасні тенденції розвитку гендерної політики органів системи МВС» (м. Київ). Захід організований Міністерством внутрішніх справ України в партнерстві з ООН Жінки в Україні (UN WOMEN in Ukraine) та Координатором проектів ОБСЄ в Україні (OSCE) Project Co-ordinator in Ukraine).

Мета заходу – презентація результатів роботи по впровадженню гендерної політики, протидії та запобігання всіх форм насильства, зокрема домашнього насильства за 2018 та 2019 роки; обмін досвідом, викликами та підходами у реалізації гендерної політики та порядку денного Міністерства внутрішніх справ України; підсумки роботи та перспективи співпраці з міжнародними організаціями; проміжні результати впровадження гендерного компоненту в навчальні програми закладів вищої освіти сектору безпеки і оборони.

Модератором конференції виступила заступник Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук. У своєму виступі вона наголосила, що гендерний вимір стає складовою всіх стратегічно важливих напрямів державної політики України. «МВС підтримує ідеї рівноправ'я у секторі безпеки та оборони. Одним із фундаментальних кроків у гендерному паритеті стало прийняття нашою державою низки документів. Це Резолюція ООН 1325, державна програма та спільні документи співпраці Україна — НАТО. МВС стало одним із перших, яке затвердило власний план заходів на виконання резолюції ООН. За два останні роки можемо побачити позитивну динаміку збільшення кількості жінок у системі МВС – 2% Національна поліція, 5%- ДСНС, понад 7% – НГУ. Також спостерігається збільшення кількості жінок на керівних ланках. З 2017 року ми відкрили майже 450 посад для жінок, які раніше були заборонені», – сказала Тетяна Ковальчук.

Заступниця міністра наголосила, що значні важливі кроки у питаннях гендерної рівності були зроблені у навчальних закладах МВС.

«Ми відкрили доступ дівчатам до складання іспитів у академії НГУ та право носити берети з відзнакою. А також встановили однакові фізичні нормативи для жінок і чоловіків», – зазначила радниця.

Окремо Тетяна Ковальчук підкреслила, що гендерна політика стосується кожного, це фундаментальна основа руху суспільства та змога зламати стереотипи, які досі існують.

«МВС підтримує ідеї рівноправ'я у секторі безпеки та оборони. Одним із фундаментальних кроків у гендерному паритеті стало прийняття нашою державою низки документів. Одними із таких документів стали — це Резолюція ООН 1325, державна програма та спільні документи співпраці Україна — НАТО. МВС стало одним із перших, яке затвердило власний план заходів на виконання резолюції ООН», – наголосила вона.

Заступниця міністра нагадала, що лише у цьому році МВС провело два важливих дослідження – маскулінності у системі МВС та сексуальних домагань.

«Вже до кінця місяця ми будемо мати результати цих досліджень. Сподіваюся, що вони допоможуть впроваджувати політику гендерної рівності у системі безпеки», – наголосила Тетяна Ковальчук.

ВЗГ ХНУВС за матеріалами Департаменту комунікації МВС України