Представники Регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу в м. Харків Саер Аммар і Владислава Ірінєєва, а також представники Харківського офісу Моніторингової місії ООН з прав людини Красімір Янков і Сергій Штукарін провели низку семінарів з прав людини для курсантів і студентів університету.

Кожного дня у семінарах брали участь 20 здобувачів вищої освіти. На початку кожного заходу радник/тренер з питань верховенства права Регіонального представництва КМЄС в місті Харкові Саер Аммар знайомив присутніх з основними напрямами діяльності КМЄС, історією її створення, складом, діяльністю регіональних представництв у Львові, Одесі та Харкові.

Голова Харківського офісу Моніторингової місії ООН з прав людини Красімір Янков розповдав учасникам семінару про особливості діяльності Моніторингової місії ООН з прав людини. Місія втілює мандат Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодо захисту і сприяння правам людини для всіх у світі та здійснює моніторинг, готує публічні доповіді та займається адвокацією у ситуаціях, що стосуються захисту прав людини для покращення доступу до правосуддя й притягнення винних до відповідальності.

Під час семінарів лектори розповідали про права людини, міжнародно-правовий захист прав людини. Розглядалися положення Загальної декларації прав людини 1948 року та Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року. Особливу увагу було приділено діяльності Міжнародного кримінального суду та Європейського суду з прав людини.

Учасники семінарів були зацікавлені тематикою, активно брали участь в обговоренні питань, інтерактивних іграх та жваво дискутували.

Наприкінці семінарів було проведено вікторину з метою перевірки обізнаності курсантів та студентів про права людини, про дати підписання та ратифікації Україною Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, про місце знаходження штаб-квартир таких міжнародних організацій як ООН, ОБСЄ та ін.

ВЗГ ХНУВС