20 серпня 2015 року Харківський національний університет внутрішніх справ відвідав спостерігач Організації з безпеки та співробітництва в Європі Спеціальної моніторингової місії в Україні Джеймс Н. Сперос.

ОБСЄ веде своє походження від початку 1970-х років, коли було створено Нараду з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ), з метою організації багатостороннього форуму для діалогу і переговорів між Сходом і Заходом.

Організація включає в себе 57 держав-учасниць, які охоплюють всю земну кулю, що включають три континенти – Північну Америку, Європу та Азію і більше мільярда людей.

ОБСЄ має всеосяжний підхід до питань безпеки, які охоплюють військово-політичні, економічні, екологічні, загальнолюдські аспекти. Тому розглядається широке коло проблем, пов’язаних із безпекою, у тому числі: контроль над озброєнням, зміцнення довіри та заходів безпеки, права людини, питання національних меншин, демократизація, діяльність поліції, боротьба з тероризмом, діяльність у сфері економіки та екології.

На теперішній час в Україні, зокрема у Харкові, працює Харківський офіс Спеціальної Моніторингової Місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Метою місії є збір інформації та підготовка звітів про ситуацію в галузі безпеки в окремих регіонах.

Джеймс Н. Сперос є капітаном поліції США у відставці. Він працював у різних підрозділах Каліфорнійської поліції (був працівником дорожньо-транспортної поліції, дільничним інспектором, інспектором патрульної служби тощо). Проходив службу у багатьох міжнародних місіях, включаючи Афганістан, Судан та ін.

Мета його візиту до університету – спостереження за процесом відбору кандидатів до патрульної служби Харкова, а також відвідування занять зі спеціальної тактичної підготовки.

ВЗГ ХНУВС