Для студентів третього курсу факультету № 6, які навчаються за спеціальністю «Право» (групи Ф-6-ПЗдср-17-1 та Ф-6-ПЗ-дср-17-4), кандидатами юридичних наук доцентами кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 Іриною Василько та Андрієм Денисовим було проведено виїзне семінарське заняття з навчальних дисциплін «Господарське право» та «Міжнародне приватне право» в Господарському суді Харківської області.     

Керівник апарату суду Олександр Поляков ознайомив студентів зі справами, що розглядаються в господарських судах, судовою системою України, з організацією роботи суду, його структурою, основним функціоналом кожного відділу та нововведеннями в судовій системі. Олександр Володимирович відзначив особливості професійного шляху кандидата на посаду судді та побажав майбутнім юристам реалізувати знання, які вони отримують під час навчання в університеті, в майбутній професії правника.

Заступник керівника апарату суду Анатолій Гаєвський розповів про свій професійний шлях, а також зазначив, що 7 листопада 2019 року набрав чинності закон  «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів»» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування, в якому говориться про скорочення чисельності суддів Верховного суду та новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створення нового органу – Комісії з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя. Анатолій Станіславович також роз’яснив основні положення Кодексу України з процедури банкрутства, який набув чинності з 21.10.2019 р. З набуттям чинності цього Кодексу втрачає силу Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Студентам роз’яснили нововведення щодо процедури банкрутства фізичних осіб-підприємців.

Студенти університету також ознайомилися з історією створення судів в Україні. Вони відвідали «Музей історії економічного судочинства», побачили копії документів 20-х років минулого століття, фото з історії Господарського суду Харківської області, відзнаки та нагороди судової системи України та інші цікаві експонати.

Працівники суду провели для майбутніх правників пізнавальну екскурсію, під час якої вони  ознайомилися з роботою канцелярії, відділом аналітично-статистичної роботи, архівом, організацією роботи суду, порядком розгляду судових справ, фіксуванням судового процесу, роботою та обов'язками працівників апарату суду

Виїзне заняття дало можливість студентам Харківського національного університету внутрішніх справ не лише отримати теоретичні знання, але й ознайомитися з особливостями роботи судової установи.

ВЗГ ХНУВС