До бібліотечного фонду Харківського національного університету внутрішніх справ в дар від доцента Шуміло О. М. надійшло декілька видань, розроблених екологами України під патронатом Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», серед них: «Воєнні дії на сході України - цивілізаційні виклики людству» українською та англійською мовами, «Стратегічні судові справи на захисті екологічних прав та довкілля» - видання здійснене за підтримки Міністерства закордонних справ Данії та програми розвитку ООН в Україні,  та збірник статей і тез міжнародного міждисциплінарного симпозіуму  у Львівському національному університеті імені Івана Франка: «Права людини і довкілля у новій Україні: на честь професора С. М. Кравченко».

У посібниках розглядаються питання охорони довкілля, як елементу конституційного та міжнародного права. Надаються приклади  вітчизняного та міжнародного досвіду  судових справ  з захисту екологічних прав людини.  Зроблено аналіз міжнародних досліджень з приводу шкоди, завданої довкіллю від воєнних конфліктів. У збірнику статей і тез розглянуто місце  екологічного права в європейських та українських реформах, проаналізовано хід реформ інституцій та програм в новій Україні.

Видання стануть у нагоді юристам-практикам, державним службовцям, громадським активістам, та всім, кому не байдуже вирішення проблем збереження довкілля для нинішніх та прийдешніх поколінь.

Бібліотека запрошує профільних фахівців та всіх причетних до розв’язання проблем екології ознайомитися з новими виданнями.