Курсант Анастасія Щокало навчається на 3 курсі факультету № 1 і мріє стати слідчим, щоб захищати права людей, а особливо дітей. Іще, навчаючись у медичному ліцеї рідного міста Мерефа, дівчина брала активну участь у шкільних та загальноміських заходах. Вона обрала професію слідчого, вступивши до Харківського національного університету внутрішніх справ. «Поліцейський – це професія за покликанням, – говорить Настя. – Я впевнена, що зробила правильний вибір, й остаточно переконалася в цьому, перебуваючи на практиці. Я набувала досвіду з превентивної діяльності, а саме – ювенальної превенції, завданням якої є запобігання вчиненню правопорушень дітьми та проявам небезпеки відносно них».

Допомагати іншим відкривати нові можливості для саморозвитку та реалізації власних ідей стали для Анастасії визначальними. Тож, щоб краще розуміти психологію людини, мотиви, які спонукають її на ті чи інші вчинки, Анастасія вирішила отримати ще одну професію й вступила на заочне відділення факультету № 6 ХНУВС за спеціальністю «Психологія».

Навчаючись в університеті, Настя активно займається громадською та волонтерською діяльністю. Вона – волонтер Асоціації Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, а також курсантського об’єднання волонтерів «Неофіт», бере участь у Міжнародному проекті «Відкриті уроки футболу» («Open Fun Football Schools»). Це мережевий табір для молодих лідерів. Проект «Відкриті уроки футболу» здійснюється в рамках підтримки Європейським Союзом громадянського суспільства, органів місцевої влади та прав людини в Україні. Проект створює волонтерські мережі (CSP- команди) і проводить навчання волонтерів.

CSP-команда – це добровільне об’єднання тренерів, шкільних вчителів, психологів, поліцейських, волонтерів та батьків, які об’єдналися, щоб допомогти дітям громади організувати змістовне дозвілля, попередити вчинення ними протиправних дій, допомогти подолати тимчасові труднощі, пов’язані з комунікацією та інтеграцією (діти-переселенці).

«Як член CSP-команди Мерефянського медичного ліцею, який я закінчила, відповідаю за підготовку та проведення інформаційної та роз’яснювальної кампанії для дітей, знайомлю їх з роботою та завданнями, які виконують підрозділи Національної поліції України, зокрема ювенальної превенції. Також співпрацюю з дітьми-підлітками, що потрапили у важкі ситуації, виявляють девіантну поведінку в школі, конфліктують з батьками, потрапляють під негативний вплив вуличних приятелів тощо. Такі діти швидше йдуть на контакт зі мною, ніж з дорослою людиною. Для них я організувала футбольну команду. З екіпіровкою та тренуваннями нам допомогли місцева влада та керівництво школи. Ми стали учасниками турніру і навіть вийшли у фінал», – зазначила Настя.

Таким чином, підлітки соціалізуються, відмовляються від шкідливих звичок, і головне – починають вірити у власні сили і в те, що поліцейський їм обов’язково допоможе.

«У майбутньому я планую стати слідчим ювенальної превенції, – говорить Анастасія. – Упевнена, що все вийде, адже в мене є підтримка не лише рідних, але й університету, в якому я отримую якісні знання та практичні навички, і які я буду використовувати в своїй роботі».

ВЗГ ХНУВС