У Харківському національному університеті внутрішніх справ під час проведення наукового семінару відбулася презентація навчального посібника «Діяльність Національної поліції України щодо забезпечення публічної безпеки в умовах антитерористичної операції», підготовленого першим заступником Голови Національної поліції України – начальником кримінальної поліції, генералом поліції другого рангу В’ячеславом Аброськіним.

Перед початком презентації присутні ознайомилися з фотовиставкою, на світлинах якої відображено події, що відбувалися на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, а також переглянули відеофільм.

У заході взяли участь перший заступник Голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ полковник поліції Дмитро Швець, академік Національної академії правових наук України доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Олександр Бандурка, начальник ГУНП в Луганській області полковник поліції Сергій Колесник, заступник начальника ГУНП в Донецькій області – начальник кримінальної поліції полковник Артем Кисько, заступник начальника ГУНП в Харківській області – начальник слідчого управління полковник поліції Сергій Чиж, перший заступник директора Харківського наукового інституту судово-дослідних експертиз імені заслуженого професора М. С. Бокаріуса Олег Угровецький, рецензент посібника, завідувач кафедри поліцейської діяльності та публічного адміністрування ХНУВС полковник поліції Ольга Безпалова, а також представники усіх закладів вищої освіти системи МВС України, Державного науково-дослідного інституту МВС України, науково-педагогічний склад університету, курсанти.

Презентацію відкрив ректор вишу Дмитро Швець, який відзначив актуальність навчального посібника: «Це унікальне та необхідне видання, в якому акумульовано досвід поліцейських, що несли службу на окупованих територіях на сході України із забезпечення прав і свобод громадян, законності та правопорядку в державі».

Перший заступник Голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін наголосив: «У цьому посібнику ми об’єднали весь той досвід, який отримали під час забезпечення публічного порядку на території проведення антитерористичної операції на сході нашої країни в 2014–2018 рр. Єдина моя мета, яку я з командою однодумців досягав при виданні цього навчального посібника, щоб майбутні працівники поліції не допускали тих помилок, які робили ми через відсутність необхідних навичок та знань, бо за кожною помилкою може стояти життя звичайного громадянина, поліцейського.

Найважливішого значення в наших сьогоденних умовах, коли окуповані ворогом наші території, коли гібридна війна не припиняється ані на мить, набуває розвиток системи відомчої освіти. Ми маємо орієнтуватися на підготовку висококваліфікованих фахівців для служби в підрозділах Національної поліції України шляхом формування в них знань і умінь, необхідних для виконання покладених поліцейських завдань щодо протидії злочинності як в умовах мирного часу, так і за надзвичайних умов».

На актуальності посібника наголосили й виступаючі. Вони зазначили, що, ознайомившись з матеріалами видання, курсанти зможуть в подальшому використовувати засвоєні знання для вирішення типових ситуацій, що виникають під час забезпечення органами поліції публічної безпеки в умовах проведення антитерористичної операції, організовувати управлінську діяльність на основі певного алгоритму, орієнтуватися у процесі зміни професійних завдань та ускладнення оперативної обстановки.

Учасники наукового семінару отримали екземпляри нового посібника.

Після презентації перший заступник Голови Національної поліції оглянув нову спеціалізовану навчальну аудиторію, обладнану тематичними стендами, для проведення занять з дисциплін «Поліцейська (адміністративна) діяльність», «Тактико-спеціальна підготовка», «Організація та тактика дій поліції по забезпеченню публічного порядку та безпеки», «Організація охорони публічного порядку». В аудиторії також демонструються речі, що безпосередньо застосовувалися (перебували) під час проведення АТО на сході України: бронежилет, каска, осколки знаряддя після обстрілу міст Авдіївка, Сартана, міна 120 мм після обстрілу та інше.

Присутнім було продемонстрова виступ курсантських підрозділів карабінерів та барабанщиць.

ВЗГ ХНУВС