Про це сьогодні, 16 липня, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий. Для забезпечення безпеки та правопорядку на 199 окружних виборчих дільницях і на 29812 дільничних комісіях залучається 131192 правоохоронців: 73700 поліцейських, 5274 бійці НГУ, 38200 службовців ДСНС, 8029 прикордонників, 1289 представників ДМС та 4199 курсантів ВНЗ системи МВС.

«Найголовніше - це чітка організація та взаємодія між підрозділами МВС під час організації і безпосередньо виконання своїх обов’язків по забезпеченню безпеки під час проведення виборів і в подальшому підрахунку голосів», - зазначив Сергій Яровий.

З 14 липня бюлетені доставлені на окружні виборчі дільниці, вже 18 липня їх доставлять на дільниці, весь процес будуть охороняти поліцейські. 

За словами заступника глави Нацполіції Олександра Фацевича, зараз особлива увага поліції приділяється окружним виборчим комісіям, які отримують виборчу документацію. Крім того, починаючи відсьогодні, до України прибувають офіційні іноземні спостерігачі. Відтак поліцейські наряди будуть наближені до місць прибуття та проживання цих делегацій. 

Нагадаємо, з 15 липня особовий склад всіх підрозділів МВС переведено на посилений варіант несення служби. «Сьогодні ми на нашій фінішній забезпечення безпеки та правопорядку під час проведення позачергових виборів до Верховної Ради», - повідомив перший заступник міністра. Сергій Яровий наголосив, що з початку виборчої кампанії правоохоронці зареєстрували 4506 заяв і повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом. Розпочали 217 кримінальних проваджень та склали 879 адмінпротоколів. 

Член Центральної виборчої комісії Михайло Вербенський підкреслив важливість роботи правоохоронних органів під час виборчої кампанії та у день голосування: «Робота правоохоронних органів, максимальне забезпечення недопущенню порушень законодавства про вибори народних депутатів, необхідна для того, щоб вибори були визнані нашими громадянами та міжнародною спільнотою без ніяких застережень».

Зросла кількість виборчих порушень у Запорізькій, Черкаській, Сумській та Хмельницькій областях. Ситуація залишається напруженою на мажоритарних округах, де зареєстровані кандидати з абсолютно протилежними поглядами. «Ці позачергові вибори до ВР відрізняються напруженістю та завантаженістю. Але ми розрахували всі сили та засоби, щоб оперативно реагувати на всі виклики. А у разі необхідності бути готовими допомагати сусіднім регіонам», - сказав Сергій Яровий.

Наразі свою роботу розпочав міжвідомчий оперативний штаб системи МВС та ситуаційні центри в областях. Їхньою основною задачею лишається збір інформації, прогнозування імовірних дій, координація між  всіма ЦОВВ  МВС. «Ми повинні сконцентрувати свою увагу на організації роботи, професіоналізмі та  володіти обстановкою кожну хвилину. Закликаю керівників на місцях невідкладно приймати рішення, виходячи з обстановки, що склалася», - наголосив Сергій Яровий.

У свою чергу координатор Громадянської організації ОПОРА Ольга Айвазовська додала, що  спостерігачами Civil Network OPORA за цей період було подано 785 заяв та звернень щодо порушень з ознаками адміністративних, а також 38 повідомлень про злочин.

Департамент комунікації МВС України