Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Олексій Сердюк взяв участь у науково-практичній конференції «Здоров’ясприятливе освітнє середовище сучасного закладу освіти: виклики, пошуки, тенденції», яка проводила в Державній установі «Інститут охорони здоров'я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України» Харкова.

 У рамках заходу Олексій Олександрович провів майстер-клас для шкільних психологів з методики скринінгу на вживання алкоголю та короткострокового втручання. Захід відбувся в рамках Договору про співпрацю між Харківським національним університетом внутрішніх справ, Інститутом охорони здоров'я дітей та підлітків Національної Академії медичних наук України та Інститутом неврології психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України. Цими науковими установами у 2019 році розпочато унікальне для України дослідження здоров’я дітей протягом життя «Українське Лонгітюдне Дослідження» – Ukrainian Longitudinal Study (ULS) – за лонгітюдною методологією, яка передбачає вивчення змін здоров’я та поведінки однієї і тієї ж людини протягом тривалого періоду часу. Дослідження розпочато за підтримки Міжнародного Центру Фогарті, Національного інституту здоров’я, Національного інституту алкогольної залежності та алкоголізму, Національного інституту наркотичної залежності (США) та Центру Залежностей Мічиганського Університету (наукові керівники – Роберт Зукер та Морін Волтон).

Метою дослідження є вивчення впливу різних факторів на здоров’я дітей шкільного віку, починаючи з шостого класу (11–12 років), з особливим фокусом на ризикованій поведінці стосовно власного здоров’я (факторах ризику залежної поведінки) та використанням міждисциплінарної методології.

Вказана методика скринінгу та короткострокового втручання є частиною методології дослідження ULS. Вона може використовуватися в будь-яких обставинах широким колом фахівців (виклик швидкої допомоги, профілактичний огляд, співбесіда з психологом закладу освіти, виклик наряду поліції на сімейну сварку тощо). Методика складається всього з двох скринінгових запитань, є універсальною та практично-орієнтованою.

Посібник для роботи з підлітками «NIAAA brief youth screening guide. Alcohol Screening and Brief Intervention for Youth: A Practitioner’s Guide» є у вільному доступі за посиланням: https://www.niaaa.nih.gov/publications/clinical-guides-and-manuals/alcohol-screening-and-brief-intervention-youth та описані у посібнику «Дослідження з етіології, профілактики та лікування хімічних залежностей: конспекти основних статей». Частина 1. посібник / Кол. авт.; За заг. ред. доцента О.О. Сердюка та В.В. Бурлаки. — Харків : Діса плюс, 2015. — 478 с. DOI: 10.13140/RG.2.1.5035.6323 http://univd.edu.ua/science-issue/issue/60

ВЗГ ХНУВС