Начальник відділу міжнародних зв’язків Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Станіслав Осятинський та доцент кафедри адміністративного права і процесу факультету № 3 капітан поліції Наталія Коломоєць пройшли навчально-тренувальні заняття з підготовки поліцейських для участі в миротворчих операціях ООН (United Nation Police Officers Course), які проходили у місті Ставерн (Королівство Норвегія) на базі Норвезького університетського поліцейського коледжу. Організаторами занять виступили Організація Об’єднаних Націй, Управління поліції Норвегії та Норвезький університетський поліцейський коледж (м. Ставерн).

Серед учасників занять були представники різних іноземних поліцейських підрозділів з Кенії, Швеції, Чорногорії, Норвегії. Україну представили працівники Харківського національного університету внутрішніх справ.

Навчально-тренувальні заняття складалися з теоретичного та практичного блоків і проводилися досвідченими поліцейськими з Норвегії і Данії, які мають досвід роботи в миротворчих операціях ООН у різних країнах світу – Афганістані, Косово, Малі, Колумбії, Південному Судані, Кіпрі та ін. Заняття проводилися англійською мовою протягом десяти днів за дуже інтенсивним графіком. Вони проходили у формі тренінгів, під час яких використовувалися рольові ігри, мультимедіа, слайд-шоу, робота у групах та брейнсторм. Основні теми занять: базові цінності та компетенція ООН; медіація та ведення переговорів; поліція ООН та різні правові системи; взаємодія з громадськістю; миротворча діяльність; протидія сексуальній експлуатації та насильству; захист цивільного населення; захист прав дітей; питання ґендерної рівності; учасники конфлікту; перша домедична допомога; стресостійкість та шляхи подолання конфлікту; реформування, реорганізація та оптимізація поліції та правоохоронних організацій, та ін.

Під час проведення курсу інструкторами розглядалися функціональні обов’язки офіцера поліції та нормативно-правові документи, на підставі яких він діє під час перебування в місії ООН. Кожне заняття поєднувало в собі кілька видів: лекцію, роботу в малих підгрупах з вирішення отриманого завдання, групове обговорення, практичні вправи, спрямовані на закріплення матеріалу, перегляд навчального відеофільму або презентації з поясненням окремих положень.

Прикладна частина розкривалася під час аналізу та вирішення ситуативних завдань і відеороликів з практики поліцейських, які брали участь у миротворчих операціях під егідою ООН. Під час занять учасникам також необхідно було пройти тести на знання англійської мови та фізичної підготовки, з якими українці успішно впоралися.

Наприкінці курсів усіх учасників розподілили на команди. Надавалися ситуативні завдання, які необхідно було вирішити, застосовуючи отримані під час навчання знання. Усі ситуації були наближені до реальних подій, що можуть статися з працівниками поліції під час проходження служби в миротворчих операціях під егідою ООН. Представники ХНУВС разом з усіма учасниками успішно пройшли практичні випробовування та за результатами складених тестувань отримали сертифікати про успішне проходження курсів для поліцейських Організації Об’єднаних Націй.

Під час перебування на базі Норвезького університетського поліцейського коледжу представники ХНУВС також ознайомилися з навчально-матеріальною базою навчального закладу. Оглянули навчальні аудиторії, спортивні зали, гуртожитки, навчальні полігони для відпрацювання практичних навичок тощо.

ВЗГ ХНУВС