Представники Харківського національного університету внутрішніх справ – академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Сергій Гусаров, проректор, доктор юридичних наук, доцент Анатолій Клочко, працівники відділу соціально-гуманітарної роботи, духовий оркестр університету – взяли участь у відкритті пам’ятника вченому, Заслуженому професору, судовому медику та криміналісту, фундатору криміналістичного напряму в судовій медицині, людині, ім’я якої вписано золотом в пантеон видатних харків’ян – Миколі Сергійовичу Бокаріусу.

Вчений і практик, педагог та організатор. За роки свого життя він встиг зробити стільки, що з лишком вистачило б на десяток людських життів. Його ім’ям названо одну з провідних наукових установ України, де виконуються судові експертизи, – Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса. У ньому відкрито «Кабінет-музей Заслуженого професора М.С. Бокаріуса». Його ім’я носить кафедра судової медицини та основ права Харківського національного медичного університету. У Харкові є провулок, який також названо на честь вченого, а за ініціативи керівництва Харківського НДІСЕ відкрито пам'ятну дошку на будинку, де мешкав Микола Сергійович.

Вшанували пам'ять знаменитого земляка голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Світлана Глущенко, яка прибула разом з керівниками профільних департаментів та територіальних органів Міністерства юстиції України, заступник голови Харківської міської ради Ігор Терехов, начальник ГУНП в Харківській області Олег Бех, директор Харківського НДІ судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса Міністерства юстиції України Олександр Клюєв, голова ради директорів Північно-східного наукового центру Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України Володимир Семиноженко, ректор Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди Іван Прокопенко, перший проектор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Битяк, проректор з наукової роботи Харківського національного медичного університету Валерій Мясоєдов, скульптор, який створив пам’ятник, народний художник України Катіб Мамедов та ін.

В урочистостях взяли участь й нащадки Миколи Сергійовича Бокаріуса, які мешкають у Сполучених Штатах Америки, – онук Сергій Віталійович Бокаріус та правнук Микола Сергійович Бокаріус.

ВЗГ ХНУВС