У Національній академії Національної гвардії України відбувся семінар «З питань розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків в роботі інституцій оборони та безпеки», організований Офісом зв’язків НАТО. У семінарі взяли участь доценти кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ Ірина Василько та Дар’я Коробцова.    

Основна мета семінару – отримати широкий спектр інформації щодо принципів і стандартів міжнародних організацій у сфері безпеки та оборони. Програма (Ініціатива) НАТО/РЄАП з розбудови цілісності, прозорості, підзвітності, запровадження доброчесності та зниження корупційних ризиків в оборонних і безпекових інституціях (Building Integrity Initiative, ВІ) започаткована у листопаді 2007 року за спільним погодженням країн-членів Ради євроатлантичного партнерства (РЄАП) на підтримку Плану дій Партнерства з розбудови оборонних інституцій («Partnership Action Plan on Defence Institution Building - PAP-DIB»). Цей проект у рамках діяльності РЄАП та програми «Партнерство заради миру» визначається як дуже важливий у контексті подальшого розвитку політики партнерства Альянсу, що було підтверджено за підсумками Саміту НАТО у Чикаго (травень 2012 року).

Основна мета програми: надання допомоги зацікавленим країнам щодо запровадження в їхніх національних оборонних і безпекових інституціях ефективного, доброчесного і прозорого менеджменту, зміцнення механізмів протидії і запобігання корупції, удосконалення системи управління фінансовими та матеріальними ресурсами. Програма ВІ відкрита для всіх зацікавлених країн.

Під час семінару експерти НАТО, Міністерств оборони Грузії та Республіки Молдова розглянули питання цілісності, прозорості та звітності в управлінні персоналом та фінансовими ресурсами. Під час заходу учасники семінару також обговорили питання ґендерної рівності в контексті виховання доброчесності та важливість включення ґендерної складової у процес реформування сфери ефективного управління.

ВЗГ ХНУВС