Представники Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у відкритті представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні громадської арт-інсталяції «Невидимі», яка розмістилася на центральній алеї саду імені Т. Шевченка міста Харкова.

Сто двадцять дерев'яних фігур-силуетів арт-інсталяції «Невидимі» уособлюють понад 120 тисяч українців, які, за оцінкою МОМ, постраждали від торгівлі людьми (з 1991 року). На сорок фігур нанесено реальні історії жертв сучасного рабства. Самі фігури виготовив колишній постраждалий від торгівлі людьми, який, пройшовши програму реінтеграції МОМ, відкрив власну справу.

Національна інформаційна кампанія проводиться спільно Міжнародною організацією з міграції та Міністерством соціальної політики України. Інсталяція покликана привернути увагу до проблеми торгівлі людьми та розповісти реальні історії постраждалих осіб, які живуть серед нас. Жертвами торгівлі людьми стають не тільки дорослі, а й навіть діти.

Арт-інсталяція не залишила байдужими харків’ян. Вони зупинялися біля фігур-силуетів, щоб прочитати історії потерпілих від сексуальної або трудової експлуатації.

Курсанти 1-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Харківського національного університету внутрішніх справ на чолі з начальником факультету В'ячеславом Марковим також ознайомилися з арт-інсталяцією.

Члени Національної тренерської мережі Міжнародного жіночого правозахисного Центру «Ла Страда–Україна» – старший викладач кафедри іноземних мов Ганна Оганезова, викладач кафедри захисту інформації Олексій Рвачов, куратор проектів навчально-тренувального центру боротьби з кіберзлочинністю та моніторингу кіберпростору (на громадських засадах) Руслан Сень нагадали курсантам, що одним із способів боротьби із злочинами в сфері торгівлі людьми є профілактика таких злочинів, а реальні історії постраждалих людей попереджують інших про способи та сценарії, які використовують торговці людьми. Коли людина поінформована, – вона попереджена, і вірогідність потрапляння такої людини у тенета торговців значно зменшується.

Кожний бажаючий може відвідати арт-інсталяцію до 30 червня, потім вона подорожуватиме іншими регіонами України.

 

ВЗГ ХНУВС