У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася науково-практична конференція «Проблеми цивільного права та процесу», присвячена пам’яті  професора Олександра Анатолійовича  Пушкіна.

Оргкомітет запросив до участі в конференції представників: судових і правоохоронних органів; багатьох провідних вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ, громадських організацій, тощо. Форум відкрив проректор університету, доктор юридичних наук, професор  Олександр Головко. Він передав вітання від ректора університету, член-кореспондента Національної академії правових наук України, доктора юридичних наук Сергія Гусарова і наголосив на важливості гармонізації цивільно-правової сфери відносин для повноцінного функціонування громадянського суспільства в нашій країні.

Проведення подібних наукових заходів у нашому навчальному закладі є традиційним, оскільки здійснюється щорічно, починаючи з 1999 року. Олександр Анатолійович прожив непросте життя. Ще юнаком йому довелося захищати Вітчизну від ворога. В 1943 р. він був при­званий до Червоної Армії і направлений на навчання у 3-є Куйбишевське піхотне училище. Брав участь у бойових діях на Карель­ському фронті, в Білорусії, на 3-му Українському фронті. Кавалер ор­денів Червоної Зірки, Великої Вітчизняної війни, медалей.

Після демобілізації в 1945 р. розпочав навчання у Харківському юридичному інституті, де виявив видатні здібності до наукової діяльності. Отримавши диплом у l949p., залишився в аспірантурі інституту. Науковою цариною Олександра Анатолійовича на все життя стало цивільне право.

O. A. Пушкін продовжив науково-педаго­гічну діяльність в Харківському юридичному інституті (нині Наці­ональний юридичний університет  імені Ярослава Мудрого), з яким було пов’яза­но 40 років життя і праці Олексан­дра Анатолійовича. Він обіймав посади старшого викладача, заступ­ника декана факультету, професора кафедри, завідуючого кафедрою цивільного права.

На 1992-1997 рр. припадає за­вершальний етап плідної науково- педагогічної діяльності Олександра Анатолійовича, пов’язаний зі становленням та інтенсивним зрос­танням в Україні багатопрофільного вищого закладу освіти системи МВС Університету  внут­рішніх справ. В ньому O. A. Пушкін протягом трьох років очолював ка­федру цивільно-правових дисцип­лін, а потім працював професором цієї ж кафедри. Завдяки зусиллям вченого відбулося становлення не лише кафедри, а й університетської цивілістичної наукової школи, зна­ної сьогодні не лише в Україні, а й за її межами. Вражає обсягом і глибиною творчий доробок професора O.A. Пушкіна, який складається з близько 200 наукових праць.

Останні роки життя Олександра Анатолійовича були присвячені розробці проекту нового Цивільного кодексу України. У складі робочої групи, він виконував обов’язки наукового координатора.

Життя видатного науко­вця і педагога передчасно обірва­лось 29 червня 1997 р.

Та доля справжнього науковця щаслива тим, що вона не обмежується його фізичним життям. За­лишаються наукові праці, здійснюють дослідження учні та послі­довники. Вони продовжують справу життя Олександра Анатолійо­вича, розпочату ним півстоліття тому. Свідченням цьому є прове­дення кожного року науково-практичної конфе­ренції де обговорюються актуальні проблеми цивілістики - гідна данина його сві­тлій пам'яті.

        Актуальність проведення науково-практичних конференцій в стінах Харківського національного університету внутрішніх справ обумовлюється також значенням науки цивільного права  та цивільного процесу для практичної діяльності органів внутрішніх справ.Вирішення всіх піднятих у доповідях учасників конференції проблем потребує особливої уваги  зі сторони науковців.

ВЗГ ХНУВС