На Раді ректорів вищих навчальних закладів Харківської області, яка проходила 27 травня в технічному університеті сільського господарства ім. Петра Василенка, учасники домовилися про створення Харківського університетського консорціуму. Консорціум передбачає єдину інформаційну, наукову, освітню та інноваційну базу, якою будуть об'єднані навчальні заклади-учасники.

Як пояснила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, тепер ВНЗ будуть спільно діяти, удосконалювати підготовку фахівців з вищою освітою, а також реалізовувати інноваційні проекти. «Вищі навчальні заклади не займатимуться науковою практикою поокремо, вони будуть об'єднуватися і виходити на міжнаціональний рівень спільно – залучати інвесторів для реалізації наукових ідей та міжнародні гранти на наукові розробки», – сказала Юлія Світлична. 

Університетський консорціум – одна зі складових освітньої реформи, яка поряд з іншими проходить в Харківському регіоні.

«Ми об'єднаємо науку, щоб укрупнити її масштаби. Сьогодні є величезний запит на нашу науку на міжнародному рівні. Підвищена увага з боку міжнародної громадськості дає нам можливість відкрити двері практично в будь-який університет світу. Вже зараз Університет Міссісіпі (Оксфорд, США) зацікавився нашою ідеєю створення консорціуму. У них подібні об'єднання працюють давно і успішно. Університет Міссісіпі готовий з нами працювати безпосередньо над нашим консорціумом», – підкреслила Юлія Світлична.

«Для нас почалася смуга реформ. Новий закон про вищу освіту дозволяє впроваджувати і освоювати нові технології організації навчального процесу, і ми розуміємо, що реформуватися краще не порізно, а разом, бачачи досвід один одного, узагальнюючи і запозичуючи цінні ідеї, уникаючи помилок», – зазначив голова Ради ректорів вищих навчальних закладів Харківської області Віль Бакіров. 

 

http://kharkivoda.gov.ua/uk/news/view/id/26187