За ініціативи Міністерства внутрішніх справ України та за участі представників Національного агентства з питань запобігання корупції, Консультативної місії Європейського Союзу в Україні у Харківському національному університеті внутрішніх справ проходить семінар-нарада з уповноваженими особами з питань запобігання та виявлення корупції підвідомчих МВС установ.

Серед учасників семінар-наради також представники науково-дослідних установ, закладів вищої освіти, медичних установ, медичних реабілітаційних центрів, територіальних медичних об’єднань, інших державних установ МВС з усіх областей України.

Метою заходу є підвищення компетенції уповноважених осіб щодо основних положень антикорупційного законодавства та організації роботи із запобігання корупції в закладах, установах і на підприємствах, що належать до сфери управління МВС.

Учасників семінар-наради привітав ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. Він підкреслив важливість теми боротьби з корупцією і зазначив, що стратегічним напрямом запобігання цьому явищу є розвиток громадянської свідомості та демократизація усіх сфер суспільного життя. «Корупція роз’їдає основи державності, знищує довіру людей до суду, поліції, інших органів влади. Тому питання боротьби з корупцією є запорукою збереження державності».

Начальник Управління запобігання корупції та проведення люстрації МВС України Анатолій Фодчук зазначив, що проведення семінару-наради саме на базі Харківського національного університету внутрішніх справ не є випадковим. Організація роботи вишу щодо запобігання корупції була визнана найкращою. Анатолій Богданович наголосив, що «побороти корупцію можна за допомогою створення системи запобіжників, яка не буде давати можливості вчиняти порушення або значно ускладнить їх скоєння». Звертаючись до присутніх у залі уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції, він закликав їх у своїй роботі керуватися чинною нормативною базою, спілкуватися одне з одним, обмінюватися напрацюваннями та досвідом, а під час виконання своїх обов’язків шукати такі шляхи вирішення проблем, які дадуть можливість не допускати правопорушень, мінімізувати їх і зробити важкодоступними».

У своїй доповіді Анатолій Богданович зупинився на організаційних моментах діяльності підрозділів та уповноважених осіб із запобігання та виявлення корупції, звернув увагу на проблемні питання, які найчастіше виявляються під час перевірок тощо.

Старший радник з питань прокуратури Регіонального представництва КМЄС в м. Харкові Томас Мешкаускас підкреслив важливість боротьби з корупційними явищами в суспільстві, навів приклади того, як процес очищення влади від корупції відбувався в Литві. Побажав учасникам заходу плідної роботи, активного обміну думками та досвідом.

Під час першого дня роботи учасниками семінару-наради було розглянуто питання організації роботи із запобігання корупції в закладах, установах та на підприємствах, що належать до сфери управління МВС; фінансового контролю; подання декларацій посадовими особами юридичних осіб публічного права; організації роботи, пов’язаної з фінансовим контролем у постдеклараційний період та ін.

Для учасників семінару-наради також було організовано ознайомчу екскурсію по університету.

ВЗГ ХНУВС