До 70-ї річниці завершення Другої світової війни на Меморіалі Слави у Лісопарку побудовано нову стелу. Вона стала продовженням меморіальної стіни комплексу і органічно вписалася у скульптурний ансамбль.

У відкритті стели взяли участь представники Харківського національного університету внутрішніх справ – ректор, генерал-полковник міліції Сергій Гусаров, радник ректора, генерал-полковник міліції Олександр Бандурка і ректор Університету культури, який діє у ХНУВС на громадських засадах, Юрій Янко. На їхню думку, поява у Харкові ще одного пам’ятника, присвяченого подіям Другої світової війни, це не тільки данина пам’яті тим, хто поклав свої здоров’я і життя за мир і свободу на землі, але й нагадування новим поколінням про те, яку дорогу ціну було заплачено співвітчизниками за наші спокій і незалежність. 

Ініціатором створення стели виступила громадська організація «Харківський клуб «Генерал»». На чорному граніті викарбовано 260 імен – учасників Другої світової війни, біографії яких тим чи іншим чином пов’язані з Харковом і Харківщиною. Їх внесок у перемогу був відзначений державою найвищими нагородами. Серед них – 227 Героїв Радянського Союзу (трьом звання присвоєно двічі), 31 – повні кавалери ордена Слави, двоє нагороджені чотирма медалями «За відвагу». 60 осіб зі списку отримали нагороди посмертно.

Як зазначив Сергій Гусаров, «у Харківському національному університеті внутрішніх справ одним із пріоритетних напрямків є патріотичне виховання молоді. Ми виховуємо у неї повагу до історії, символів своєї держави, щоб вони пишалися тим, що є громадянами України».

За словами Олександра Бандурки, відкриття пам’ятників «потрібно не стільки ветеранам і тим, кого вже немає серед живих, а нашим теперішнім і наступним поколінням, тим, хто піднімає Україну сьогодні й від кого залежатиме її майбутнє через 10–20 років. Тому відкриття таких пам’ятників і вшанування ветеранів – це робота на майбутнє України».

«Люди віддали найдорожче, що у них було – життя, і продемонстрували приклад героїзму іншим, – зазначив Юрій Янко. – Тому важко переоцінити значення цієї стели для патріотичного та культурного виховання молоді, збереження історичної пам’яті. Добре, що така стела з’явилася у Харкові. Відтепер ми можемо прочитати імена героїв-харків’ян і розповісти про них своїм дітям та онукам».

Відкриття стели відбулося напередодні свята Перемоги, 6 травня. У заході взяли участь члени «Харківського клубу «Генерал»», священнослужителі, представники громадських організацій, ветерани Великої Вітчизняної війни. Вони поклали квіти до стіни пам’яті та вшанували подвиг героїв хвилиною мовчання.

 

ВЗГ ХНУВС