До 70-ї річниці завершення Другої світової війни на Меморіалі Слави в Лісопарку побудовано нову стелу. Вона стала продовженням меморіальної стіни комплексу і органічно вписалася у скульптурний ансамбль.

У відкритті стели взяли участь представники Харківського національного університету внутрішніх справ – ректор, генерал-полковник міліції Сергій Гусаров, радник ректора, генерал-полковник міліції Олександр Бандурка і ректор Університету культури, який діє у ХНУВС на громадських засадах, Юрій Янко. На їхню думку, поява у Харкові ще одного пам’ятника, присвяченого подіям Другої світової війни, це не тільки данина пам’яті тим, хто поклав свої здоров’я і життя за мир і свободу на землі, але й нагадування новим поколінням про те, яку дорогу ціну було заплачено співвітчизниками за наші спокій і незалежність.  

Ініціатором створення стели виступила громадська організація «Харківський клуб «Генерал»». На чорному граніті викарбовано 260 імен – учасників Другої світової війни, біографії яких тим чи іншим чином пов’язані з Харковом і Харківщиною. Їх внесок у перемогу був відзначений державою найвищими нагородами. Серед них – 227 Героїв Радянського Союзу (трьом звання присвоєно двічі), 31 – повні кавалери ордена Слави, двоє нагороджені чотирма медалями «За відвагу». 60  героїв отримали нагороди посмертно.

Відкриття стели відбулося напередодні свята Перемоги, 6 травня. У заході взяли участь члени «Харківського клубу «Генерал»», священнослужителі, представники громадських організацій, ветерани Великої Вітчизняної війни. Вони поклали квіти до стіни пам’яті та вшанували подвиг героїв хвилиною мовчання.

 

ВЗГ ХНУВС