28 квітня 2015 р. у Харківському національному університеті внутрішніх справ (спільно з Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда – Україна») відбувся науково-практичний семінар «Питання протидії насильству та захисту дітей». Ініціатором проведення семінару виступив Міжнародний медичний корпус, а серед організаторів семінару – Департамент науки й освіти Харківської обласної державної адміністрації та Департамент освіти Харківської міської ради. У конференції взяли участь як науковці, так і практичні психологи та соціальні педагоги, які працюють з дітьми.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся ректор університету Сергій Гусаров. Він зазначив, що питання протидії насильству та захисту дітей завжди є актуальними і для правоохоронців, і для освітян. «Особливо їх актуальність зросла у ситуації конфлікту, військової агресії, анексії частини території – всіх тих проблем, які переживає Україна, – наголосив Сергій Гусаров.  – Ми проаналізували стан злочинності, у нас є багато напрацювань з надання психологічної допомоги людям, які зазнали психологічних травм, і будемо ділитися своїми науковими здобутками зі структурами та організаціями, які покликані боротися із насильством у суспільстві».

Прокурор Харківської області Юрій Данильченко, який також взяв участь у семінарі, зазначив, що суспільство у першу чергу має захищати дітей від такого ганебного явища, як насильство, адже, як відомо, насильство породжує насильство. Психіка дітей дуже вразлива, і небезпека полягає в тому, що, виявляючи агресію стосовно дитини, вона сприймає її як дієвий засіб вирішення будь-якої проблеми і переносить цей стандарт поведінки у суспільне життя. Юрій Данильченко також зазначив, що останнім часом кількість правопорушень, скоєних підлітками, зросла. На цей факт безпосередньо впливає непроста соціально-економічна ситуація в державі і близькість Харківської області до зони проведення антитерористичної операції.

За словами президента Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» Катерини Левченко, не менш важливим аспектом боротьби з насильством є попередження та профілактика, допомога постраждалим. Ця робота є неможливою без налагодженої співпраці з психологічними та педагогічними працівниками, органами місцевого самоврядування, і нинішній семінар – приклад такої співпраці. На теперішній час на території Харківської області знаходиться понад 200 тисяч біженців з Донецької, Луганської областей, АР Крим. Це сім’ї з дітьми, які потребують не тільки матеріальної, але й психологічної допомоги. «Під час семінару, – зазначила Катерина Левченко, – психологам, соціальним педагогам надано методики ідентифікації дітей та дорослих, постраждалих від насильства, які стануть їм у нагоді під час роботи. Також учасники заходу мали змогу ознайомитися з напрацюваннями науковців університету щодо надання психологічної допомоги і дорослим і дітям».

Університет щорічно проводить фахові наукові конференції із зазначеної проблематики і, головне, навчає своїх курсантів та студентів, як ефективно протидіяти цим явищам. Майже два роки в університеті працює центр протидії кіберзлочинності та захисту кіберпростору на громадських засадах. Центр співпрацює з ГУМВС України в Харківській області. За словами начальника факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми В’ячеслава Маркова, курсанти разом із досвідченими фахівцями – працівниками університету взаємодіють із практичними підрозділами у двох напрямках – здійснюють моніторинг протиправного контенту в соціальній мережі Інтернет, а також допомагають у пошуку зниклих дітей. Лише за останній час курсанти розшукали двох підлітків, використовуючи для цього власні методики й напрацювання.

Тож серед учасників семінару були й курсанти університету, які виступали із доповідями, ділилися власним досвідом.  Серед них – курсант 2-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Олександр Карачевцев. За його словами, ІТ-технологіями та їхніми можливостями він захоплюється з дитинства, відвідував різні профільні гуртки, набував знань самостійно. У своїй доповіді він зупинився на питаннях, пов’язаних із тим, як правильно поводитися громадянам, які виїжджають за кордон, на що потрібно звертати увагу під час оформлення документів тощо, щоб не потрапити у неприємну ситуацію.

Учасники наукового заходу також познайомилися з діяльністю Харківського національного університету внутрішніх справ, науково-методичною роботою його колективу,  публікаціями, виданими університетом за темою семінару. Безкарність провокує порушників та злочинців на подальші суспільно небезпечні діяння. Саме тому серед пріоритетних питань наукової діяльності науковців та викладачів Харківського національного університету внутрішніх справ України є питання протидії насильству, захисту прав дітей.

Учасники семінару також ознайомилися з матеріально-технічною базою університету: відвідали центр протидії кіберзлочинності та моніторингу кіберпростору; зелену кімнату, призначену для проведення психологічної роботи з постраждалими дітьми, яку було обладнано спільно з Центром «Ла Страда – Україна»;  Центр гендерної освіти; ознайомилися з новітніми освітніми технологіями в підготовці кадрів, які існують в університеті.

За матеріалами роботи конференції видано збірник наукових тез, які можуть бути використані психологами, соціальними педагогами у щоденній практичній роботі.

 

         ВЗГ ХНУВС