У Харківському національному університеті внутрішніх справ протягом другого навчального семестру щочетверга проходила друга заключна частина навчальної програми Левітт Інституту міжнародного розвитку. Ця організація є благодійною установою досвідчених професіоналів у галузі права, яка співпрацює з вищими навчальними закладами юридичного профілю України.

З березня по квітень 2018 року викладачі Левітт Інституту – адвокати з кримінальних та цивільних справ, а також представники прокуратури США – проводили заняття для курсантів, студентів та слухачів магістратури ХНУВС з курсу «Змагальний процес у кримінальному судочинстві: порівняльний аналіз США та України». За цей час ХНУВС відвідали Джон Кой, Брайант Мілденхол, Брюс Едж  – практикуючі адвокати, та Річард Маглбі – представник офісу прокурора зі Сполучених Штатів Америки.

Учасники навчального курсу мали змогу виступити у ролі адвоката або прокурора у змагальному процесі. Після закінчення теоретичного курсу бажаючі мали змогу створити команду з двох чоловік для участі у регіональнальних змаганнях з кримінального судочинства.

Змагання серед утворених команд проводилися за визначеною Левітт Інститутом міжнародного розвитку фабулою кримінальної справи. Команди мали детально проаналізувати справу, віднайти необхідні зачіпки та побудувати обидві лінії справи – як обвинувачення, так і захисту. Змагання проводилися серед 20 команд з різних вищих юридичних навчальних закладів Харкова, три із яких представляють Харківський національний університет внутрішніх справ. Під час змагань кожна команда представляла обвинувачення або захист підсудної, що визначався жеребкуванням. Оцінювалася майстерність виголошення вступної промови, проведення прямого та перехресного допиту, виголошення заключної промови, а також оригінальність, ораторська майстерність, вміння довести свою думку та переконати аудиторію, перебуваючи у рамках визначених правилами гри. За результатами регіональних змагань буде обрано дві команди з Харкова, які будуть представляти Україну на міжнародних змаганнях у м. Кишинів (Республіка Молдова).

 

ВЗГ ХНУВС