Цього року Україна відзначає 1000-річчя з дня упокоєння Володимира Великого – видатного державного та політичного діяча, князя Київського, творця середньовічної європейської держави. Першокурсники Харківського національного університету внутрішніх справ  здійснили історичний екскурс у давнє минуле  у супроводі фахівців університетської та Харківської обласної бібліотек: «Історична постать: Володимир Великий – князь Київський».

Слайд-матеріали з коментарями розповіли курсантам університету про  роки князювання Володимира Великого (980–1015 рр.). То були часи успішної будови великої держави, коли творилася яскрава й самобутня культура її народу, а героїчні бойові перемоги прославили країну на весь середньовічний світ. То була епоха великих здобутків і тріумфів!

З цікавістю університетська молодь дізналася про авторитетне управління державою князем Володимиром протягом 35 років. За цей час значно зміцніла  Київська Русь внаслідок проведених князем реформ: адміністративно-територіальної, військової, фінансової, судової, зовнішньополітичної тощо. Він запровадив християнство як державну релігію; започаткував карбування власної монети із зображенням:  з одного боку – князь на престолі, а з іншого –  князівська монограма у вигляді тризуба; розбудував та укріпив  столицю – Київ.

Юнаки і дівчата також познайомилися з історичними подіями того часу, коли   Володимир Великий заснував нові міста, серед них — Володимир і Волинь, побудував багато церков. Найкращою була Десятинна церква у Києві, названа так тому, що князь давав на її утримання десяту частину від своїх прибутків. Після його смерті  ім’я князя Володимира віднесено до лику святих, бо саме він охрестив Україну.

Університетська спільнота ознайомилася також із книжково-ілюстративною експозицією, присвяченою історичним подіям давнини.        

ВЗГ ХНУВС