У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася науково-практична конференція «Актуальні проблеми сучасної психології та педагогіки в діяльності вищих навчальних закладів МВС України». В її роботі взяли участь науковці вищих навчальних закладів, а також курсанти, студенти, здобувачі.

Відкрив роботу наукового заходу перший проректор університету, доктор юридичних наук, професор Олександр Головко. За словами члена оргкомітету конференції, начальника кафедри психології та педагогіки факультету з підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей, доктора педагогічних наук, професора Олени Федоренко, нинішня конференція дає змогу науковцям обмінятися власним досвідом, а також обговорити питання, пов’язані з психологічною готовністю майбутніх правоохоронців працювати в екстремальних умовах. Також обговорювалися питання, удосконалення навчального процесу, зокрема, через впровадження сучасних мультимедійних технологій, які підвищують якість навчання.  

Професор кафедри соціології та психології факультету права та масових комунікацій, доктор психологічних наук, професор Олена Євдокімова у своїй доповіді «Саморегуляція як критерій життєдіяльності курсантів» зупинилася не тільки на проблемах вищої школи та особливостях підготовки майбутніх правоохоронців, але й розглянула питання виховання молоді, формування у них чіткої  антикорупційної позиції. «Для цієї роботи потрібен науковий підхід. З 1-го по 5-й курс повинні здійснюватися комплексні програми формування у молоді оцінювальної сфери, негативного ставлення до корупції. Другим важливим блоком у вихованні курсантів має бути наявність такої характеристики, як життєва стійкість: вміння діяти і приймати рішення в ризикованих ситуаціях».

Професор кафедри соціології та психології, доктор психологічних наук, професор Олена Землянська зробила екскурс  в історію, присвятивши його ювілею виникнення судово-медичної експертизи в Україні. Харківські вчені почали одними з перших на теренах Радянського Союзу займатися актуальними проблемами психології в юриспруденції і практиці судочинства. Зокрема, у 1929 році саме харківський вчений А. Є. Брусіловський видав книгу, присвячену проблемам застосування психологічних знань і методів у практиці судочинства.

Конференція продовжила свою роботу в секціях за напрямами, а за матеріалами наукових тез та доповідей було видано збірник.

 

ВЗГ ХНУВС