У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл на тему «Удосконалення законодавства України щодо реформування системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування».

У роботі круглого столу взяли участь науковці університету, представники Наукового товариства курсантів та студентів, курсанти і студенти всіх факультетів та навчально-наукового інституту університету.

Відкрив засідання  перший проректор університету, доктор юридичних наук, професор Олександр Головко. Він передав усім учасникам заходу вітання від ректора університету Сергія Гусарова, побажав плідної роботи, а також відзначив актуальність обговорюваної теми. Олександр Миколайович зазначив, що одним із головних завдань круглого столу є пошук можливостей для підвищення якості життя людини за рахунок створення ефективної системи управління, вдосконалення системи надання адміністративних та соціальних послуг, а це, у свою чергу, є неможливим без зміни чинного законодавства України та, зокрема, Основного Закону нашої держави.

Зважаючи на потребу корінних змін національного законодавства, Президент України Петро Порошенко 3 березня 2015 року підписав указ про створення Конституційної комісії як спеціального допоміжного органу при президентові України, який покликаний удосконалити чинну Конституцію з урахуванням сучасних викликів та потреб суспільства.

Формування дієздатної і ефективної публічної влади в Україні обумовлює перерозподіл завдань, повноважень та ресурсів на центральному, регіональному та місцевому рівнях. Йдеться, насамперед, про передачу більш широкого кола завдань, повноважень та ресурсів (фінансових і матеріальних) від держави до органів місцевого самоврядування відповідно до принципів Європейської Хартії місцевого самоврядування, розмежування повноважень між органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, удосконалення взаємодії між ними, розвиток місцевої демократії тощо. Необхідно зауважити, що однією з умов для отримання Україною доступу до структурних фондів ЄС у галузі регіонального розвитку є не тільки наявність регіонів, що відповідають рекомендаціям ЄС, а й вироблення чіткої державної стратегії регіонального розвитку.

Під час засідання розглядалися такі питання, якзабезпечення національного і політичного суверенітету українського народу і його гармонізація із суверенітетом держави;орієнтування політичної системи на утвердження реального народовладдя та національних інтересів як справжніх пріоритетів державної політики; захист публічної влади всіх рівнів від приватних зазіхань олігархічно-кланових інтересів;архітектура взаємовідносин між регіональною державною політикою та політикою місцевого самоврядування тощо.

ВЗГ ХНУВС