У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся ІІІ (обласний) етап Всеукраїнської олімпіади з основ правознавства. В олімпіаді взяли участь близько 170 учнів із усіх районів Харківської області. Це школярі старших класів, які обирають майбутню професію, і олімпіада – чудова нагода перевірити власні знання, виявити прогалини та морально підготуватися до майбутніх іспитів.

Серед учасників олімпіади є такі, що остаточно не визначилися, куди  будуть поступати після закінчення школи, але все ж таки переважна більшість пов’язує своє майбутнє з юриспруденцією. Так, Наталія Новікова бачить себе фахівцем у галузі міжнародного права, тому вона наполегливо вивчає правознавство, відвідує відповідні курси лекцій, які читають для абітурієнтів у вищих навчальних закладах Харкова, займається самопідготовкою.

Після реєстрації юних правників та їх наставників було запрошено на урочисте відкриття олімпіади. Зі вступним словом до присутніх звернувся перший проректор університету полковник міліції Олександр Головко. Він передав вітання від ректора університету генерал-полковника міліції Сергія Гусарова, побажав плідної роботи та високих результатів: «Керівництво і науково-педагогічний склад нашого навчального закладу завжди радо приймають учасників олімпіади, адже ми зацікавлені в тому, щоб правова освіта населення покращувалась, а в органах внутрішніх справ працювали найобдарованіші юнаки та дівчата».

До складу журі увійшли представники Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, проректори та викладачі вищих навчальних закладів, вчителі загальноосвітніх шкіл. Заступник начальника Управління освіти і науки Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації  Олена Байназарова зазначила, що проведенню таких олімпіад Департаментом приділяється особлива увага. Вони допомагають дітям проявити себе, найбільш повно розкрити свої здібності, а у разі перемоги, заробити собі кілька додаткових балів, які будуть враховані під час вступних іспитів до вищих навчальних закладів. «Приємно відзначити, – сказалала Олена Олександрівна, – що вже третій рік поспіль наша область посідає перше місце в Україні за результатами участі наших дітей у Всеукраїнських олімпіадах із різних базових дисциплін і в конкурсах захисту робіт Малої академії наук України. Такі високі досягнення багато в чому залежать від об’єктивності та злагодженої роботи членів журі. Сподіваємося, що і в цьому році наші учні покажуть високі результати на всеукраїнському рівні і вкотре доведуть, що Харків є інтелектуальною столицею України». Також Олена Байназарова зазначила, що в Департаменті уважно слідкують за подальшою долею переможців, залучають їх як студентів тих чи інших вищих навчальних закладів для участі у різних заходах, під час яких вони виступають перед учнями шкіл, діляться власним досвідом участі у конкурсах, враженнями й досягненнями. І такі спілкування дають учням натхнення і надзвичайно сильну мотивацію для гарного навчання та участі в олімпіадах.

Після закінчення урочистої частини учнів розподілили на кілька груп. Члени конкурсної комісії ознайомили їх з правилами участі у конкурсі  та вимогами до виконання завдань. Голова журі, заступник начальника навчально-наукового інституту заочного та дистанційного навчання університету Анатолій Комзюк побажав учасникам олімпіади зібратися, сконцентруватися і показати найкращі результати. Поки учасники працювали над своїми роботами, їх наставникам продемонстрували фільм про університет, а професори прочитали низку лекцій про новели в українському законодавстві.

Імена переможців олімпіади стануть відомі найближчим часом.

 

ВЗГ ХНУВС