Студенти першого курсу Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ під керівництвом завідувача кафедри гуманітарних дисциплін Надії Демиденко відвідали Державний архів Сумської області у рамках вивчення курсу «Вступ до правових досліджень». Начальник відділу інформації та використання документів архіву Інна Гончарова провела екскурсію-лекцію, під час якої  студенти ознайомилися з деякими архівними документами обласного архіву, у тому числі з матеріалами судових справ ХVIII ст., ознайомилися з правилами замовлення та користування архівними документами та відвідання архівного сховища.   

Студентів особливо зацікавили документи органів суду та прокуратури, Так, наприклад, в архіві зберігаються протоколи та журнали засідань повітових судів, запроваджених універсалами гетьмана К. Розумовського від 19 листопада 1763 року для розгляду цивільних справ; матеріали підкоморних судів, створених у 1763 році на території лівобережних полків; матеріали межових судів, створених у 1763 році; міських сирітських судів, створених при  міських магістратах та ін.

Відкриваючи метричні книги, дехто зі студентів знаходив прізвища своїх родичів чи невідомі до цього матеріали про історію свого населеного пункту. Також не залишилися поза увагою студентів документи репресій 30-х років ХХ ст., які ще донедавна були засекреченими.

Такі заняття навчають студентів не тільки правилам поводження та роботи з архівними документами, але й залучають їх до подальших наукових пошуків.

Сумська філія ХНУВС