Напередодні Міжнародного дня боротьби з насильством, який з 1991 року відзначається 25 листопада, в Харківському національному університеті внутрішніх справ закінчився тренінг-курс, організований Консультативною місією Європейського Союзу «Гендерне та домашнє насилля». Тренінг проводила експерт з Фінляндії Сарі Раутарінте – у минулому офіцер поліції з 25-річним досвідом роботи, а зараз – радник з питань прав людини та гендерної рівності КМЄС.

На початку ХХІ ст. тема ґендерного насильства стала актуальною для більшості країн світу, у тому числі і для України, бо й досі людству не вдалося подолати насильство щодо жінок.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства проти жінок – це початок щорічної міжнародної кампанії «16 днів проти ґендерного насильства», яка завершується 10 грудня – у Міжнародний день прав людини. Сучасне суспільство нарешті визнало, що ґендерне насильство є порушенням прав людини і, насамперед, жінок, а світовий жіночий рух отримав ще одну важливу перемогу на шляху викорінення дискримінації за статевою ознакою. Вважається, що основними жіночими проблемами є домашнє насильство, проституція та торгівля жінками, наркоманія, відсутність послідовної державної політики в цій сфері. Особливої гостроти набула проблема сексуальних зазіхань, які вважаються нормою у відносинах між керівниками-чоловіками та підлеглими-жінками.

Знання щодо запобігання ґендерному насильству під час тренінгу отримали 14 працівників поліції патрульної служби Валківського, Дергачівського, Ізюмського, Нововодолазького, Первомайського, Харківського, Чугуївського відділів поліції  Головного управління Національної поліції України в Харківській області, а також два представника університету. Усі вони отримали сертифікати міжнародного зразка.

 

ВЗГ ХНУВС