Представник університету професор кафедри кримінального права і кримінології факультету № 1 Антон Байлов взяв участь у Міжнародному науково-практичному симпозіумі «Гуманізація кримінальної відповідальності та демократизація кримінального судочинства», організаторами якого виступили Івано-Франківський університет права іменіКороля Данила Галицького спільно з Міністерством закордонних справ Естонської Республіки та посольством Естонії в Україні. Партнерами заходу були Талліннський університет і Юридичний факультет Талліннського технологічного університету.

Участь у Симпозіумі взяли експерти з України, Естонії, Грузії. Це – науковці, судді, адвокати, працівники правоохоронних органів Києва, Івано-Франківська, Харкова, Одеси, Полтави, Миколаєва, Львова, Тернополя, Чернігова, Дніпра, Кривого Рогу, Ужгорода, Чернівців, Таллінна, Батумі.

У своїх виступах учасники наголошували, що принцип гуманізму в кримінально-правовій сфері означає, що держава має обирати такий напрям у застосуванні примусових заходів, позбавлень та обмежень, який відповідатиме й інтересам суспільства в цілому, й окремої особи. Визначаючи поняття гуманізму у кримінальному праві, слід обов’язково вказати на те, що обраний захід кримінально-правового впливу повинен бути справедливим, інакше без досягнення справедливості не можна досягти ані гуманізму, ані попередження вчинення злочинів, оскільки тоді йтиметься вже не про гуманізм, а про відсутність карального значення покарання Кримінального кодексу України.

Напрацювання, які були отримані в ході роботи наукового заходу, є важливими для вдосконалення кримінального і кримінального процесуального законодавства України в частині гуманізації кримінальної відповідальності та демократизації кримінального судочинства на підставі порівняльного аналізу законодавства України та Естонії з урахуванням європейських стандартів.

 По закінченні симпозіуму експертам були вручені сертифікати.

 

ВЗГ ХНУВС