Вийшов у світ підручник «Сімейне право» за загальною редакцією кандидата юридичних наук, професора В. А. Кройтора та кандидата юридичних наук, доцента В. Ю. Євко, написаний колективом авторів, серед яких В. А. Кройтор, В. Ю. Євко, Л. В. Сапейко, Т. С. Кириченко, О. В. Розгон, Н. А. Д’ячкова та В. О. Кожевникова.

Сім’я відіграє надзвичайно важливу роль у функціонуванні людського суспільства й водночас посідає центральне місце в житті кожної людини, тому природно, що між її членами складається величезна кількість різноманітних відносин. Далеко не всі вони піддаються законодавчому регулюванню, проте значна частина цих відносин, зокрема майнові відносини між подружжям, батьками й дітьми, а також немайнові відносини, пов’язані з реєстрацією, встановленням походження та вихованням дітей, і відносини, пов’язані з улаштуванням дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, регулюються нормами права, сукупність яких і становить сімейне право України.

Автори спробували якомога повніше розкрити зміст і значення всіх інститутів сімейного права й усебічно проаналізувати відносини, які виникають у процесі створення та існування сім’ї, а часом і після припинення її існування, зосереджуючи увагу на найбільш суперечливих проблемах як науки сімейного права, так і застосування сімейного законодавства на практиці. Червоною стрічкою через підручник проходить думка, що чинне сімейне право є підгалуззю цивільного права й становить із ним єдине та неподільне ціле.

Структура підручника в цілому відповідає структурі Сімейного кодексу України, що полегшує його практичне використання; крім того, у ньому розглядаються сучасне внутрішнє законодавство України та інших держав, міжнародні договори України та судова практика.

Слід також зауважити, що підручник «Сімейне право» присвячується світлій пам’яті доктора юридичних наук, професора, професора кафедри цивільного права Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого, члена-кореспондента Національної академії правових наук України Ірини Володимирівни Жилінкової (1959–2012).

Ознайомитись із підручником можна буде у бібліотеці ХНУВС та перейшовши за посиланням.

ВЗГ ХНУВС