У рамках роботи курсантського та студентського самоврядування Харківського національного університету внутрішніх справ, а також з метою духовно-патріотичного виховання, десять курсантів-першокурсників факультету № 1 разом зі старшим викладачем кафедри теорії та історії держави і права Іваном Кріцаком відвідали Свято-Борисо-Глібський жіночий монастир, який розташований у с. Водяне Зміївського району Харківської області.

Перед екскурсією курсанти відвідали Божественну літургію, під час якої мали можливість помолитися за здоров’я своїх рідних і близьких, розвиток і процвітання нашого університету, а також мир і благополуччя в Україні. Після літургії курсанти були запрошені розділити скромну монастирську трапезу, за якою відбулася дружня і тепла розмова. 

Регент монастиря монахиня Рафаїла провела цікаву екскурсію територією обителі, ознайомила з історією виникнення та діяльністю монастиря, якому понад ста років. Архітектура Свято-Борисо-Глібського монастиря є гармонійним поєднанням візантійського та давньоруського стилю. Особливу увагу привертає чистота обителі та гарно організоване господарство. Курсанти були приємно вражені мальовничою природою місця, де розташований монастир, та атмосферою любові та покаяння, яка панує у ньому. А краса літургійних співів сестер монастиря заохочує  багатьох паломників відвідувати цю обитель знову й знову.

Курсанти університету приклонилися до багатьох святинь, серед яких чудотворна ікона «Спаса Нерукотворного», що славиться своїми чудесами не лише на Україні, а й далеко за її межами, і день вшанування якої традиційно відбувається 20 липня.

У день перебування у монастирі курсантів, обитель відвідав Високопреосвященнійший Олександр, Архієпископ Городницький, намісник Городницького ставропегіального Свято-Георгіївського чоловічого монастиря (м. Житомир), вікарій Київської митрополії. Курсанти були вражені глибиною його душі, світоглядом, тим, як він бачить людину, її недоліки та переваги, почули мудрі слова порад та настанов та отримали архієрейське благословення.

Подібні екскурсії  залишають по собі у молоді незабутні враження, змушуючи її замислюватися над сенсом людського життя, вічними цінностями, впливають на особистісне формування, духовний і моральний розвиток.

 

        І. В. Кріцак,

кандидат юридичних наук,

ст. викладач кафедри теорії та історії держави і права