Психологи магістратури факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ у межах дисципліни «Психопрофілактика і психогімнастика» відвідали відділення лікувальної фізкультури при Харківській клінічній лікарні на залізничному транспорті № 1. Практичне заняття  на тему «Відновлення функціонального стану організму людини» проводила старший викладач кафедри соціології та психології факультету № 6, кандидат психологічних наук І. Б. Ковальова.

Магістри не тільки спостерігали за роботою професіоналів лікарні, а й самі брали активну участь у виконанні фізичних вправ. Інструктори відділення познайомили представників університету з сучасними методами впливу на організм і тіло пацієнтів. Одним із них є метод краніо-сакральної терапії (КСТ). Використовуючи м’які дотики, тиск яких не перевищує п’яти грам, терапевт зменшує напругу в м’яких тканинах, що оточують центральну нервову систему. Краніо-сакральна терапія ефективна у вирішенні широкого спектра медичних проблем, пов'язаних із болем або порушенням функцій організму. Цей метод також ефективний під час роботи з людьми, які пережили різні психічні травми.

Наступний метод, який випробували на собі психологи-магістри, – метод проприоцептивної  нейро-м’язової фасілітації (ПНФ). Здійснювані під час процедури рухи проходять певною траєкторією, яка називається «діагоналлю». Використання «діагоналей» ПНФ дозволяє в найбільш зручному фізіологічному режимі задіяти функціональні проприоцептивні м’язові  ланцюги та відновити «програми» первинних рухів, що сприяє більш ефективному відновленню рухових функцій. Такий метод може бути застосований на ранніх етапах нейрореабілітації хворих на важкі неврологічні та психологічні розлади.

Практичне заняття було закінчено в кабінеті ароматерапії.

Завдяки співпраці з фахівцями Харківської клінічної лікарні на залізничному транспорті № 1 магістри університету дізналися про нові методи роботи та їх використання в діяльності практичного психолога.

 

ВЗГ ХНУВС