28 травня 2016 року на базі Харківського національного університету внутрішніх справ відбувся Другий обласний зльот студентів-волонтерів. Він проводиться за ініціативи Харківського університетського консорціуму та при підтримці Харківськой обласної державної адміністрації.

У зльоті взяли участь понад 200 студентів-волонтерів з 25 навчальних закладів Харківщини, які впродовж року надавали підтримку військовим, родинам загиблих воїнів АТО, пораненим солдатам у шпиталі, сім’ям вимушених переселенців тощо. Перший раз в зльоті взяли участь «Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою «Патріот»» та «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради.

Захід відкрила перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. Вона зазначила, що нинішній захід – це ще одна добра традиція, започаткована харків’янами. Важко переоцінити той внесок, який сьогодні роблять волонтери, надаючи посильну допомогу бійцям АТО. Залучення молоді, студентів до волонтерського руху, навіть у форматі змагань, сприяє патріотичному вихованню юнаків і дівчат, формує в них активну громадянську позицію, любов до Батьківщини та свого народу. Вона побажала учасникам заходу впевненості в діях, руху вперед і обов’язково перемоги.

Президент Харківського університетського консорціуму Людмила Бєлова привітала усіх учасників волонтерського зльоту від імені керівництва усіх навчальних закладів, які представили свої команди. «Для нас, викладачів, – зазначила Людмила Олександрівна, – ви – найкращі, найрозумніші і найталановитіші, а ще – дуже сміливі, чесні й добрі, тому що небайдужі до біди та горя. Харківське студентство продовжує традиції, які склалися протягом багатьох років – бути першими у добрих починаннях, надавати допомогу і підтримку тим, хто цього потребує. Саме студентські загони одними з перших стали на захист Вітчизни у Другій світовій війні, допомагали піднімати з руїн вірменське місто Спітак після землетрусу, надавали допомогу постраждалим від чорнобильської трагедії. Це велике й сильне почуття громадянської відповідальності об’єднує усіх вас і надає нам упевненості у завтрашньому дні й у світлому майбутньому України».

Заступник декана інституту підготовки кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Валерій Оболенцев, учасник АТО, зазначив, що волонтерську допомогу неможливо переоцінити і подякував  усім, хто, ризикуючи життям і здоров’ям, допомагав бійцям на передовій. «Волонтерство – це не тільки матеріальна допомога, це – обов’язкова умова  виживання бійців», – зазначив Валерій Федорович.

Після урочистої частини на плацу університету відбулися показові виступи представників Харківського національного університету внутрішніх справ – гуртка «Щит» кафедри тактико-спеціальної підготовки, продемонстровано дії правоохоронців  під час затримання злочинців за орієнтуванням, дії спецзагону поліції при затриманні правопорушників, які пересуваються транспортом. Дії загону спецпризначення, дефіле із шаблями та карабінами продемонстрували курсанти Національної академії Національної гвардії України, майбутні працівники МНС –  представники Харківської академії пожежної безпеки МНС України – показали гасіння пожежі та рятування постраждалих з висоти.

На 12 волонтерських загонів, сформованих зі студентів-волонтерів навчальних закладів Харківщини, чекали змагання в кілька етапів, які стосувалися всіх сфер волонтерської діяльності: надання першої  медичної допомоги, написання листів воїнам АТО, плетіння оберегів, проходження смуги перешкод,  перешкоджання займанню полум’я та багато іншого.

За результатами змагань було підведено підсумки. Кубок голови Харківської обласної держадміністрації, як і минулого року, отримала команда «Волонтерська дружина», у складі якої були і представники Харківського національного університету внутрішніх справ.

До учасників заходу звернувся єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, який подякував усім волонтерам за їхню небайдужість, готовність прийти на допомогу, побажав щастя, здоров’я та Божого благословення на всі добрі справи.

За словами ректора Харківського національного університету внутрішніх справ Валерія Сокуренка, волонтерство – це надзвичайно потужний рух, який необхідно підтримувати і без якого не звершується жодна добра справа. «Курсанти, студенти, працівники нашого університету допомагають учасникам АТО, переселенцям, хворим дітям, надають їм матеріальну та психологічну допомогу. Ми й надалі будемо продовжувати роботу у цьому напрямку, підтримувати волонтерський рух та проводити волонтерські зльоти»,  – зазначив Валерій Васильович.

Найбільш активні учасники-волонтери були відзначені різними нагородами. Так, відомчими заохочувальними відзнаками були нагороджені доцент кафедри соціології та психології факультету № 6 ХНУВС Ірина Ковальова, студентка 4-го курсу цього ж факультету університету Анастасія Рибалко, начальник оркестру – військовий диригент Національної академії Національної гвардії України капітан Андрій Чебанов, курсант 5-го курсу факультету пожежної безпеки Національного університету цивільного захисту МНС України Олександр Руснак. Іменні годинники Міністерства внутрішніх справ України отримали доцент Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди Анжела Денисенко, студент 5-го курсу господарсько-правового факультету Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Ігор Мальований,.

Після церемонії нагородження для учасників команд, уболівальників і гостей зльоту відбувся концерт, у якому взяли участь студенти Харківського національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського. Наприкінці заходу на всіх учасників змагань очікувала польова каша.

 

ВЗГ ХНУВС