У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася Міжнародна науково-практична конференція  «Актуальні питання досудового розслідування та сучасні тенденції розвитку криміналістики». У конференції взяли участь як науковці, так і практики: представники Головного слідчого управління МВС України, практичних підрозділів органів внутрішніх справ України, прокуратури, податкової служби України, Міністерства доходів і зборів, представники вищих навчальних закладів юридичного профілю, науково-дослідних інститутів, інших установ та організацій.

Відкрив конференцію ректор університету Сергій Гусаров, який зазначив, що питання досудового розслідування сьогодні набувають особливої актуальності: проведення в Україні судово-правової реформи, інтеграція у світовий простір вимагають від держави приведення у відповідність зі світовими та європейськими стандартами діяльність судових і правоохоронних органів.

Перейшовши до обговорення, учасники конференції у своїх доповідях окреслили напрямки та питання криміналістики, які потребують удосконалення, проведення наукових досліджень з метою їх подальшого впровадження в практичну діяльність.

Так, потребує вирішення питання щодо формування системи органів досудового розслідування. У цьому контексті виникає ціла низка питань, зокрема таких, що стосуються роботи слідчого. У своєму виступі їх окреслив радник ректора Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Бандурка. Він відзначив, що наукового обґрунтування потребує таке важливе питання, як навантаження слідчого. Тобто, яку кількість справ він може реально розглянути за місяць або рік. Потребує удосконалення й організація роботи слідчого, який до третини свого часу витрачає на вирішення різноманітних технічних та організаційних питань, а не тих, що безпосередньо стосуються його професійної діяльності. Необхідно переглянути і міру повноважень слідчого та ряд інших питань.

Перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олександр Вакуленко у своєму виступі навів статистичні дані загальної кількості правопорушень, внесених до Єдиного досудового реєстру у поточному році, визначивши серед них найбільш поширені сьогодні. Це  –  злочинні розбої із застосуванням вогнепальної зброї та її незаконне зберігання, угон автотранспорту, повідомлення про мінування різних об’єктів та ін. Усе це пов’язано з тими політичними та соціальними процесами, які сьогодні відбуваються в нашій державі. Окремо Олександр Вакуленко зупинився на питаннях ідентифікації загиблих у зоні АТО. Було зазначено, що Міністерством внутрішніх справ України та Харківською обласною державною адміністрацією виділено кошти на відкриття у Харкові центру з ідентифікації загиблих.

Прокурор Харківської області Юрій Данильченко зупинився на питаннях організації кадрової роботи в органах прокуратури України. Учасниками конференції також було розглянуто й низку інших питань щодо організації роботи суддівської ланки, визначення територіальної юрисдикції судів, окремі положення нового Кримінального процесуального кодексу, які потребують внесення змін або доопрацювання тощо.

Також учасниками конференції неодноразово відзначалося, що питання криміналістики  поширюються не тільки на кримінальний, але й на адміністративний та цивільний процеси. Тож розвитку набуває криміналістичне забезпечення адвокатської та судової діяльності.

Розглянувши низку інших актуальних питань, учасниками конференції було напрацьовано рекомендації щодо внесення змін до чинного законодавства, у тому числі й до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення кримінального процесуального законодавства України, впровадження його в практичну діяльність правоохоронних, судових органів, розробки сучасних тактичних прийомів, новітніх науково-технічних засобів  і методик розслідування окремих видів злочинів та ін.

Враховуючи високий науковий потенціал  Харківського національного університету внутрішніх справ, наявність власних наукових шкіл та спеціалістів у галузі криміналістики, було також прийнято рішення залучити науковців університету до складу різних робочих груп та комісій під егідою Міністерства внутрішніх справ України для розробки заходів, методик, рекомендацій для розв’язання конкретних завдань.

За матеріалами тез і доповідей, які надіслали понад 200 вчених і практиків з усієї України, опубліковано науковий збірник.

ВЗГ ХНУВС