У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочисті заходи, приурочені 30-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС, а також змагання з пожежно-прикладного виду спорту.

На великому плацу університету вишикувались учасники заходу – представники керівництва навчального закладу, постійний та перемінний склад ХНУВС, спортивні команди, слухачі курсів первинної професійної підготовки. Також на плацу розташувались пожежна та аварійно-рятувальна техніка: автодрабини, автоцистерни, аварійно-рятувальний автомобіль тощо.

Після внесення Прапора університету присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять героїв-правоохоронців, які загинули під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Усіх назвали поіменно, салютними пострілами віддали шану подвигу та поклали зелену гірлянду до пам’ятника ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, розташованому у Молодіжному парку м. Харкова.

Як зазначив у своєму виступі ректор університету Валерій Сокуренко, «ми ніколи не забудемо подвиг тих, хто став на шляху ядерної загрози – пожежників, військовослужбовців, науковців, працівників медичної служби, будівельників, правоохоронців. Серед тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії були і ветерани Харківського національного університету внутрішніх справ. Ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто спинив смертельну небезпеку, яка нависла над людством».

З нагоди 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи працівники університету, які брали участь та постраждали внаслідок ліквідації аварії отримали відзнаки МВС України, подяки від голови Харківської обласної ради, подяки від Харківського міського голови,  почесні грамоти Української асоціації «Чорнобиль» ГУНП України в Харківські області, а також грошові винагороди від ХНУВС.

Після урочистої частини розпочались показові виступи курсантів Національного університету цивільного захисту України. Умовна пожежа виникла на 3 поверсі гуртожитку, задимлення розповсюдилось до 5 поверху, з вікон виходив дим і лунали прохання про допомогу. На плац заїхав пожежний автомобіль зі звуковими та світловими сигналами і особовий склад Державної служби з надзвичайних ситуацій розпочав дії з порятунку постраждалих. Розгорнуто було рукавні лінії з подачею ствола на гасіння пожежі, встановлено висувну драбину у вікно 3 поверху, де відбувалася пожежа. Поданий з вікна струмінь засвідчив, що пожежу було локалізовано, а згодом і ліквідовано.

У цей час  аварійно-рятувальна група вже прибула до потерпілих на 5-й поверх. Прийнято рішення про евакуацію людей за допомогою переправи. Встановили круто нахилені перила між будівлею та пожежним автомобілем, за допомогою яких відбувся спуск потерпілих у рятувальному пристрої зі страховкою.

Після завершення операції з порятунку розпочалися змагання з пожежно-прикладного виду спорту, в яких взяли участь команди усіх факультетів ХНУВС. Учасники змагань, одягнені у спеціальні костюми,  повинні розмотати два пожежні рукави та подати ними воду, а також загасити легкозаймисту рідину вогнегасниками. Час, за який було виконано вправи, фіксувався, тож переможцем стала та команда, яка впоралася із завданням найшвидше.

За результатами змагань були визначені переможці як за краще виконання вправ, так і в командному заліку. І місце посіла команда факультету № 3, ІІ місце – команда факультету № 2 і ІІІ місце – команда факультету № 6. Усі отримали дипломи відповідних ступенів, а команда-переможниця – диплом і перехідний кубок. Спеціальний приз – торт – вручили командиру жіночої команди Центру післядипломної освіти ХНУВС.

 

ВЗГ ХНУВС