Професор кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ Олексій Шуміло взяв участь у роботі семінару для суддів господарських судів, обраних на посаду судді безстроково. Семінар «Права людини та охорона довкілля» відбувся у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду.

Олексій Шуміло прочитав лекцію «Захист довкілля, екологічні права та права людини: зв’язки у міжнародному праві. Практика Європейського суду з прав людини – зв’язок довкілля і прав людини». Також він зробив огляд конкретних «екологічних» справ, що були розглянуті ЄСПЛ, а саме – справи проти України у сфері захисту екологічних прав.

Учасникам семінару було представлено навчально-методичний посібник для тренерів (суддів-викладачів) «Права людини та охорона довкілля», співавтором якого є Олексій Шуміло. Ця праця покликана допомогти діючим суддям розвинути навички щодо розгляду справ з охорони довкілля та прав людини. Видання має прикладне спрямування і містить практичну частину. У ньому наведено приклади реальних судових рішень. Чимало порад і рекомендацій базуються на досвіді зарубіжних країн, передусім європейських.

Посібник розрахований як на суддів, призначених на  п’ятирічний термін, так і на досвідчених суддів. Його можуть використовувати також і тренери-викладачі для розроблення та проведення тренінгів.

 

Олексій Шуміло,

професор кафедри правового забезпечення

господарської діяльності

факультету № 6 ХНУВС