Розбудова громадянського суспільства потребує впровадження дієвих механізмів виявлення та ліквідації проявів корупції в усіх сферах суспільного життя  і формування у його членів нульової толерантності до цього негативного явища.

Завідувачка кафедри соціально-економічних дисциплін Олена Лук’янихіна взяла участь у «Цифровій антикорупційній конференції», організаторами якої виступили ГО «Антикорупційний штаб» (Київ, Україна) та Transparency International Estonia (Таллінн, Естонія).

У конференції взяли участь представники Грузії, Естонії, Латвії, України. Доповідачами виcтупили представники уряду, громадських організацій, ІТ-індустрії. Серед них: віце прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров,  операційна директорка ДП «Прозорро. Продажі» Дарина Марчак, Голова Бюро щодо боротьби з корупційними злочинами Центральної кримінальної поліції Атс Кюбарсепп, програмна менеджера Black Sea Trust for Regional Cooperation Моніка Прісакаріу, виконавча директорка ГО «Антикорупційний штаб» Юлія Гречка, виконавча директорка TI Естонія Каріна Паю, представниця Академії е-урядування Ганнес Асток (Естонія), представниця Секретаріату Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» Маріна Мхітарян, представниця Проєкту розслідування корупції та організованої злочинності (OCCPR)  Анна Бабінець та інші.

У рамках заходу учасники дослідили проблеми, пов'язані з корупцією в країнах Центрально-Східної Європи та Східного партнерства, які можна вирішити цифровими засобами вже зараз, а також створили загальне бачення того, що може бути зроблено кожною зі сторін у наявних правових та соціальних умовах. У форматі workshop  учасники розглянули та обговорили кейси з кращих практик наявних інноваційних рішень для боротьби з корупцією за темами: політична доброчесність, відкриті дані, виявлення корупційних ризиків Бізнес-аналітика /Фінансування політичних партій/ Реакція уряду.

Також був проведений експрес-ідеатон: пошукових партнерств для боротьби з корупцією.

Конференція була проведена за фінансової підтримки Європейського Союзу і Black Sea Trust.

Отримані знання стануть у нагоді під час навчальної, наукової та виховної діяльності.

Сумська філія ХНУВС