Старшим викладачем кафедри кримінального права та кримінології факультету № 6 Юлією Татаркіною для студентів 3 курсу проведено бінарне заняття з використанням програми для організації відеоконференцій з навчальних дисциплін «Кримінальне право» та «Кримінологія». У проведенні заняття взяла участь головний спеціаліст відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні досудового розслідування, дізнання та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю та транснаціональною злочинністю Харківської обласної прокуратури, кандидат юридичних наук Олеся Арсені.

Використовуючи практичний досвід та наукові напрацювання, вона розповіла про організацію та порядок діяльності прокуратури, позитивний досвід роботи процесуального керівництва у кримінальних провадженнях за фактами вчинення кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, а також суспільно небезпечних діянь проти власності, повідомила про результативність роботи органів досудового розслідування та прокурорів щодо викриття кримінальних правопорушень зазначених категорій та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

На підставі матеріалів кримінальних проваджень Олеся Арсені висвітлила питання відповідальності за корисливі насильницькі кримінальні правопорушення проти власності, пов’язані з проникненням до житла потерпілих, навела наочні приклади таких кримінальних правопорушень, вироки стосовно яких набули законної сили.

Також вона поділилася зі студентами досвідом, пов’язаним із розслідуванням резонансних кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, статевої недоторканості малолітніх та насильницьких корисливих кримінальних правопорушень.

Акцентувала увагу на обов’язковому вивченні та аналізу особистості злочинця у процесі розслідування кримінальних проваджень. У більшості з наведених прикладів студентами були простежені такі фонові для злочинності явища, як алкоголізм та наркоманія.

Навчальні заняття за участю фахівця Харківської обласної прокуратури пройшли жваво у формі невимушеного діалогу, супроводжувалися запитаннями студентів, на які Олеся Арсені надала вичерпні відповіді й слушні рекомендації.

ВЗГ ХНУВС