У рамках роботи Університету культури працівниками відділу соціально-гуманітарної роботи проведено заходи із вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Для курсантів, студентів, магістрів, слухачів курсів первинної професійної підготовки (майбутніх працівників патрульної поліції), працівників – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було організовано перегляд документального фільму «Чорнобиль – наш довічний біль». Заходи проводилися за участі проректора університету Анатолія Клочка, голови ветеранської організації університету Сергія Кацалапа та працівників, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Звертаючись до присутніх, Анатолій Клочко зазначив, що подвиг людей, які пожертвували власним здоров’ям і життям заради ліквідації наслідків атомної катастрофи, що стала найбільшою за всю історію розвитку атомної енергетики, важко переоцінити. І згідно з Указом Президента України 2016 рік оголошений Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і пам`яті жертв Чорнобильської трагедії.

Голова ветеранської організації університету Сергій Кацалап звернув увагу присутніх на те, що в нашому навчальному закладі сьогодні працюють 11 чоловік – ліквідаторів аварії. Вони є прикладом мужності та справжнього патріотизму для молоді.

До речі, зона відчуження складає 2044 кв. км, більша її частина – 1856 кв. км – забруднена радіоактивним цезієм, стронцієм і плутонієм. Повне розпадання плутонію настане через 23 тис. років, період напіврозпаду інших трансуранових елементів буде тривати 300 років. Усього внаслідок аварії на ЧАЕС постраждало 4,8 млн. людей. Утім наслідки тієї трагедії відчувають на собі і нинішні покоління українців: збільшилася кількість серцево-судинних захворювань, хвороб крові і щитовидної залози тощо.

ВЗГ ХНУВС