На відкритий урок з правознавства до Безлюдівського юридичного ліцею ім. І. Я. Підкопая завітали представники Харківського національного університету внутрішніх справ та Управління патрульної служби міста Харкова. Темою зустрічі стали профілактична робота патрульної служби та основи криміналістики.

На уроці були присутні адміністрація ліцею, педагогічний колектив, учні 8–10-х класів. Відкритий урок проходив під керівництвом учителя з правознавства Любові Григорівни Коваль. Це далеко не перша зустріч у такому форматі. Разом із курсантами ХНУВС я брав участь у численних конференціях та семінарах з правознавства, які проводилися в ліцеї. Цього разу до заходу приєдналися інспектори патрульної служби Олександр Лесь, Савва Чуйков, Ганна Усенко та її чотирилапий друг і вихованець пес-рятівник на ім’я Айдая (бельгійська вівчарка малінуя).

Патрульні поліцейські розпочали свою доповідь з основних задач служби щодо профілактики правопорушень, зокрема серед неповнолітніх. Вони продемонстрували спецзасоби патрульного та провели ділову гру. Ганна Усенко познайомила присутніх зі своєю підопічною Айдаєю, розповіла про роль службових собак. Учні були у захваті від демонстрації команд, які чітко виконувала Айдая. Також Ганна Усенко розкрила деякі тонкощі дресирування службових пошукових собак.

У своєму виступі я звернув увагу присутніх на особливості пошуку слідів – доказів злочину та криміналістичний арсенал, передбачений для цих дій, продемонстрував слідчу валізу та дії щодо виявлення та фіксації слабовидимих слідів пальців людини – основного елементу ідентифікації особи у криміналістиці. Наприкінці зустрічі присутні переглянули короткий фільм про Харківський національний університет внутрішніх справ.

Час, відведений для уроку, був давно вичерпаний, проте учні довго не відпускали гостей. Вони із зацікавленістю роздивлялися спецзасоби, задавали питання та спостерігали за виступом Айдаї, яка насолоджувалась тим, що стала центром уваги учнівської молоді, і залюбки виконувала будь-які команди своєї наставниці.

Наприкінці адміністрація Безлюдівського юридичного ліцею тепло подякувала нам за візит. Беззаперечно, це була дуже корисна та приємна для всіх зустріч. Повертаючись з ліцею, ми обмінялися враженнями з колегами і зійшлися на думці, що нам самим у шкільні роки бракувало таких зустрічей. Адже такі заходи зміцнюють довіру населення до правоохоронних органів, а деяких мотивують до служби в органах внутрішніх справ.

 

 

Василь Корнієнко,

старший викладач кафедри криміналістики, судової медицини та психіатрії

факультету № 1 ХНУВС