«Запобігти та порадити» – за такою темою відбулася зустріч представників Харківського національного університету внутрішніх справ та патрульної поліції міста Харкова зі школярами та педагогічним колективом Харківської гімназії № 34.

Спілкування відбулося у рамках професійної орієнтації молоді та партнерських стосунків поліції з населенням на запрошення адміністрації гімназії. Розпочалася зустріч з теплого привітання заступника директора гімназії з навчально-виховної роботи Інни Юріївни Таран. Про роботу нової патрульної поліції міста Харкова розповіли інспектори Олександр Лесь і Савва Чуйков. Присутні з великою цікавістю слухали патрульних про особливості несення служби, уважно розглядали обмундирування хлопців. У своєму виступі інспектори підкреслили, що робота нової патрульної служби насамперед націлена на попередження правопорушень і нещасних випадків. Основний орієнтир служби – не каральна, а сервісна складова, яка полягає у роз’яснювальній роботі та цілодобовому моніторингу ситуації щодо безпеки в районах міста. Також патрульні інспектори зосередили увагу учнів на правилах безпеки на дорогах та утриманні від протиправної поведінки в публічних місцях.

Я подякував патрульним за цікаву доповідь та відмінну мотивацію в роботі. Справа в тому, що інспектори Савва Чуйков та Олександр Лесь проходили підготовку на курсах у Харківському національному університеті внутрішніх справ, де я був у них інструктором з тактичної підготовки. Дуже приємно, що ми разом продовжуємо робити добру справу правової освіти молоді. Світова правоохоронна практика доводить, що така взаємодія з населенням і громадськістю є вкрай корисною, оскільки являє собою ранню профілактику правопорушень та девіантної поведінки. Особливо це стосується учнівської молоді, тому що фундамент правосвідомої та відповідальної поведінки необхідно закладати з ранніх років заради безпеки майбутнього.

Під час зустрічі панувала атмосфера доброго настрою. Педагогічний колектив гімназії був щиро вдячний за наш візит, а школярі після численних запитань про службу та умови навчання шикувалися у чергу, щоб сфотографуватися разом із патрульними, добре роздивитися їхні спецзасоби та уніформу. Зустріч стала цікавою не тільки для учнів, а й для вчителів, які поділилися своїми враженнями. Наостанок ми домовилися, що такі заходи будемо проводити й надалі.

 

Василь Корнієнко,

старший викладач кафедри криміналістики, судової медицини та психіатрії

факультету № 1 ХНУВС