Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Валерій Сокуренко, проректори Сергій Бортник та Анатолій Клочко разом із представником Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації Віктором Шапошником провели зустріч зі студентами вишу. Обговорювалися питання профілактики та здійснення запобіжних заходів з протидії поширення коронавірусної інфекції.

Кількість захворюваних на COVID-19 щодня зростає. У Міністерстві охорони здоров’я повідомляють, що за останній тиждень кількість нових випадків захворювання в Україні зросла на 6 тисяч, а кількість госпіталізацій — на 1,5 тисячі. Кабінетом Міністрів України ухвалено зміни до діючої постанови № 1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Як зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, запропоновані зміни нададуть можливість стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни. Сьогодні у кожного є можливість вакцинуватися та бути захищеним, і наявної вакцини для цього достатньо. «Визначено щотижневі кількості поставок вакцин до кінця цього року. Ми дозволили навіть вибирати, якою вакциною щепитися, чого немає  у більшості країн», – наголошує міністр охорони здоров’я.

Зокрема, ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції (“жовтий” або “зелений”) та міститиме  інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий “жовтий” сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а “зелений” – про повний курс. 

У разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спрощуються вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з “жовтими” чи “зеленими” COVID-сертифікатами. 

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть “жовтий” чи “зелений” COVID-сертифікат. 

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100% працівників матимуть “зелений” COVID-сертифікат.

Як наголосив ректор університету Валерій Сокуренко, для закладів освіти вакцинація колективу є необхідним заходом, що дозволить забезпечити якісний навчальний процес. Майже 80% працівників університету пройшли вакцинацію, тривають щеплення курсантів вишу. На сьогоднішній день це – найдієвіший спосіб зберегти власне здоров’я та здоров’я оточуючих. Не втрачають важливості й засоби індивідуального захисту – носіння масок, дотримання дистанції та правил особистої гігієни.

Під час спілкування зі студентами Віктор Шапошник ознайомив аудиторію з особливостями коронавірусної інфекції, із тим, як вона  вражає людський організм, розповів про особливості вакцин, якими щеплюються українці, та про переваги вакцинування, навівши результати статистики. Також він відповів на запитання аудиторії.

ВЗГ ХНУВС.