За підтримки Координатора проєктів ОБСЄ в Україні (@OSCE.Ukraine.Projects), Міністерства внутрішніх справ України у Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся другий етап проєкту міжнародної технічної допомоги «Розбудова тренінгових спроможностей МВС справ України з психологічного супроводу в екстремальних ситуаціях».

Як зазначив ректор університету Валерій Сокуренко, «цей тренінг надає можливість опанувати інструменти, нові методики, нові засоби, які мають наші міжнародні партнери. Це доступ до нових технологій, що необхідні для нас, і які зроблять нас більш потужними, професійними й мобільними».

Начальник відділу психологічного забезпечення Департаменту персоналу МВС Ніна Лигун відзначила важливість постійного вдосконалення професійних знань і практичних навичок психологів для формування потужного практичного потенціалу всіх служб системи МВС. Вона підкреслила, що цей проєкт спрямований, насамперед, на збереження ментального здоров’я нації, а перший тренінг вказаного проєкту відбувся торік саме на базі Харківського національного університету внутрішніх справ.

Протягом п’яти днів психологи Міністерства внутрішніх справ, органів виконавчої влади опановували сучасні терапевтичні техніки для роботи з психотравмами, стресом та його наслідками.

Як зазначила експерт ОБСЄ з питань психологічної реабілітації, тренер, старший науковий співробітник Інституту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України, психотерапевт, учасник бойових дій Людмила Царенко, у тренінгу беруть участь досвідчені, високофахові психологи, «які мають багаторічний досвід роботи з людьми у важких психологічних станах, саме тому учасники цього тренінгу дуже швидко досягають потрібного результату, ставлять багато запитань, не бояться експериментувати, адже розуміють для чого це їм потрібно». Людмила Царенко переконана, що більшість учасників тренінгу стануть супервізорами у системах, які вони представляють, будуть підтримувати і вчити молодших колег, передавати їм досвід. І це перші кроки до створення нової системи допомоги, що буде базуватися на взаємопідтримці і взаємодопомозі між психологами.

Експерт ОБСЄ з питань психологічної реабілітації, травмафокусований терапевт, тренер, психолог центру психічної реабілітації Хмельницького міського лікувально-діагностичного центру Марина Маліновська наголошує – життя змінюється щохвилини, тому і люди, які працюють у структурах, стоять на передовій безпеки нашої держави, мають йти в ногу з часом. «Сьогодні ми стоїмо у витоків історичного моменту, коли йде зближення державної системи й системи громадянського суспільства. І за допомогою Координатора ОБСЄ вдалося реалізувати такий потужний проєкт, що реально враховує ці зміни. Сьогодні ми самі творимо нову історію – історію створення психологічної служби у силових структурах».

Як зазначила Марина Маліновська, приклади для відпрацювання тих чи інших ситуацій беруться з життя, іноді тематику підказують учасники тренінгу, адже основний акцент зроблено на практичну роботу. Практикуючий психолог має на собі відчути, як працює та чи інша вправа, напрям, щоб згодом грамотно застосувати отриманий досвід у своїй подальшій роботі з особовим складом.

Психолог ГУ ДСНС України у Полтавській області Юлія Фалєєва не вперше бере участь у цьому тренінгу і наголошує, що він цінний саме тим, що має практичне спрямування: «Отримуючи теоретичну інформацію, ми одразу відпрацьовуємо її у групах під наглядом досвідчених тренерів, які можуть підказати, що ми робимо правильно, а що не так. Ми навчилися працювати зі стресовими станами й опанували дієві техніки, які допомагають людям у стресових станах».

Національний менеджер проєктів, Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Сергій Гриненко наголосив, що робота у цьому напрямі буде продовжуватися й надалі і слід очікувати нових проєктів. «Вже другий рік поспіль на запит Міністерства внутрішніх справ ми впроваджуємо проєкт щодо надання психологічної підтримки в кризових ситуаціях. Цього року ми завершуємо другий етап. У нас буде ще одна група з викладачами університетів МВС, після чого розробимо відповідні матеріали та методичні рекомендації. Це буде готовий курс для впровадження в навчальний процес у закладах вищої освіти системи МВС», – зазначив Сергій Гриненко.

Після завершення тренінгу учасники отримали сертифікати, які вручив Координатор проєктів ОБСЄ в Україні посол Генрік Вілладсен. Він подякував давнім партнерам з багатьох ініціатив, пов’язаних з питаннями безпеки, за плідну співпрацю, а саме – Міністерству внутрішніх справ, Харківському національному університету внутрішніх справ, тренерам і запевнив, що співпраця продовжуватиметься й надалі і не лише з питань психологічної реабілітації. Генрік Вілладсен також висловив сподівання, що знання, отримані учасниками під час тренінгу, стануть їм у нагоді у подальшій професійній діяльності.

Валерій Сокуренко подякував Координатору проєктів ОБСЄ в Україні послу Генріку Вілладсену за підтримку, співпрацю й розуміння актуальних проблем. Цього ж дня Координатор проєктів ОБСЄ в Україні ознайомився з матеріально-технічною базою університету.

ВЗГ ХНУВС