У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулося вручення сертифікатів слухачам тренінгів – представникам Національної поліції України на тему «Система обліку затриманих осіб (Custody Records)» у межах проєкту «ПРАВО Поліція» (ЮНОПС).

На базі навчально-тренувального полігону «Навчальний відділ поліції» в університеті впроваджено модель функціонування Custody Records, що використовується органами поліції для покращення стану дотримання стандартів захисту прав затриманих осіб.

Експерти ЮНОПС та КМЄС у співпраці з Управлінням дотримання прав людини НПУ України провели чотири тренінгових сесії (по 5 днів кожна). Кожний тренінг складався з двох модулів: «Дотримання прав людини щодо затриманих осіб» і «Проведення інтерв'ювання – для поліцейських, які працюють із затриманими». Сесії проводили тренери Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS) Пітер Вілсон і Вільям Брейм. Участь у тренінгах також взяли представники Консультативної місії Європейсього Союзу Свєта Петрова, Ніколай Начов, Мілена Марінова, Василь Мадолев, Кріста Гранрот, Юха Лаллі, Томас Тесарек, Олександр Подпругін, Максим Левицький та ін.

Від імені ректора університету генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка з успішним завершення навчання учасників тренінгу привітав перший проректор вишу Дмитро Швець. Він зазначив, що за цей час майже сто осіб пройшли курс підготовки, отримавши необхідні знання та навички роботи з новою системою Custody Records. Він подякував представникам міжнародних організацій за підтримку, тренерам, які ділилися своїм досвідом і знаннями з українськими колегами, які вони застосовуватимуть у своїй подальшій службовій діяльності.

Начальник відділу моніторингу автоматизованого обліку дій з затриманими особами Управління дотримання прав людини Національної поліції України підполковник поліції Володимир Захаренко наголосив, що нова система Custody Records, спрямована на забезпечення прав людини – як затриманих осіб, так і поліцейських, – на теперішній час впроваджується лише в двох областях України – Харківській і Тернопільській. До кінця року Custody Records має запрацювати ще в 30 територіальних підрозділах Національної поліції  України. Він також зазначив, що співпраця з міжнародними партнерами щодо технічного оснащення та підготовки фахівців з новою системою буде продовжуватися й надалі.

Від імені Голови Консультативної місії Європейського Союзу в Україні за плідну співпрацю та створення комфортних умов для проведення тренінгів й обміну досвідом подякував університету радник/тренер з кримінальних розслідувань КМЄС Томас Тесарек.

Тренер Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS) Пітер Вілсон наголосив, що без дотримання прав не буде й правосуддя, тому впровадження системи Custody Records є надзвичайно важливим кроком у забезпеченні прав і свобод людини. Він також відзначив, що університет має чудову матеріально-технічну базу, що забезпечує високий рівень навчання, підкресливши, що Харківський національний університет внутрішніх справ завжди на крок попереду.

ВЗГ ХНУВС