На базі Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (ХНДЕКЦ) відбувся науково-практичний семінар за темою «Актуальні проблеми використання спеціальних знань у кримінальному провадженні», у якому взяли участь представники кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ.

Відкрив семінар директор ХНДЕКЦ МВС України Станіслав Перлін, який привітав учасників, розповів про стан та перспективи розвитку експертно-криміналістичних досліджень Центру. Він разом із колегами представив сучасну криміналістичну техніку та методику проведення досліджень, яку використовують на базі ХНДЕКЦ, а також організацію проведення тренінгів для спеціалістів-криміналістів Національної поліції України. Під час доповідей експерти Центру звернули увагу на питання, які виникають під час призначення та проведення окремих видів експертиз та шляхи їх вирішення. Зокрема, мова йшла про організацію та проведення судових інженерно-технічних експертиз, криміналістичної експертизи наркотичних засобів, про слідчі помилки при призначенні судової молекулярно-генетичної експертизи та судової експертизи комп’ютерної техніки і програмних продуктів.

Із доповідями про перспективи розвитку судово-економічних експертних досліджень виступили завідувач кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки, кандидат юридичних наук Василь Кікінчук та доцент кафедри Василь Корнієнко. Про окремі питання техніко-криміналістичного забезпечення розслідування терористичних злочинів йшла мова у доповіді професора кафедри, доктора юридичних наук Валерії Малярової; про техніко-криміналістичне забезпечення допиту потерпілих від насильницьких злочинів, у тому числі зґвалтувань, доповідали доценти кафедри, кандидат юридичних наук Тетяна Матюшкова та Тетяна Орлова. Професор кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки, доктор юридичних наук, професор Руслан Степанюк представив шляхи вдосконалення криміналістичної підготовки курсантів і слухачів закладів вищої освіти системи МВС України. Інші учасники конференції також виступили з актуальними доповідями щодо удосконалення слідчо-судової та експертної практики. Наукові доповіді та дискусії виявилися дуже цікавими та корисними, їх результати увійшли до збірника тез науково-практичного семінару.

Наприкінці заходу начальник відділу криміналістичного забезпечення Слідчого управління ГУНП в Харківській області Богдан Бурбело презентував присутнім нову пересувну експертно-криміналістичну лабораторію, що створена на базі автомобіля «FiatDicato», укомплектована сучасною криміналістичною технікою та вимірювальними приладами за європейськими стандартами.

ВЗГ ХНУВС