У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочисті заходи з нагоди завершення семінарів-тренінгів «Основи спеціальної тактики поліцейських підрозділів поліції особливого призначення за європейською моделлю забезпечення публічної безпеки і порядку в ході мирних зібрань та інших масових заходів». У заході взяли участь Голова Консультативної Місії Європейського Союзу Антті Хартікайнен, керівник Спеціалізованої групи Консультативної місії ЄС з охорони громадського порядку Фернандо Магро Морос, представники Управління Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проєктів в Україні, Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні (КМЄС), начальник Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України полковник поліції Ігор Бабич, перший проректор університету полковник поліції Дмитро Швець, тренери підрозділів поліції особливого призначення Головних управлінь Національної поліції у Львівській області та у місті Києві та ін.

Майже два тижні  70 поліцейських підрозділів особливого призначення ГУНП в Харківській області удосконалювали теоретичні знання і практичні навички забезпечення публічної безпеки і порядку за європейською моделлю, знайомилися з концепцією громадського порядку європейських країн, командною структурою підрозділів, які забезпечують охорону публічної безпеки, вивчали психологію натовпу та особливості управління ним. У цьому допомагали інструктори зі Швеції, Данії, Іспанії, які ділилися власним досвідом.

Перед врученням сертифікатів про завершення навчання присутні вшанували хвилиною мовчання патріотизм, мужність і героїзм тих, хто поклав своє життя за єдність і незалежність України, а також усіх правоохоронців, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Голова Консультативної Місії Європейського Союзу Антті Хартікайнен зазначив, що, незважаючи на пандемію, навчання відбулися, і це дуже важливо. Він подякував за сприяння і допомогу в їх організації  керівництву Національної поліції, яка зберігає зацікавленість у реалізації  європейської концепції забезпечення публічної безпеки і порядку, Харківському національному університету внутрішніх справ за підтримку у реалізації навчань, тренерам та учасникам тренінгу. Головна мета заходу – підвищити ефективність роботи Національної поліції та рівень довіри населення. Голова КМЄС побажав поліцейським плідно використовувати в своїй роботі набуті знання та досвід.

Керівник Спеціалізованої групи КМЄС з охорони громадського порядку Фернандо Магро Морос висловив упевненість, що українські поліцейські, які почнуть працювати за новою моделлю, стануть прикладом для своїх колег. Він подякував українським тренерам за допомогу у проведенні занять і  зазначив, що українські поліцейські мають високий рівень підготовки, тому переконаний, що «складні завдання ними будуть виконані, а більш складні займуть трохи більше часу».

Перший проректор університету Дмитро Швець від імені ректора вишу генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка подякував представникам КМЄС за проведення цікавого й змістовного тренінгу, за те, що для його реалізації було обрано саме Харківський національний університет внутрішніх справ. Такі навчання проводяться в університеті уперше, але колектив вишу готовий співпрацювати у цьому напрямі й надалі.

Програма тренінгів в рамках програми «ПРАВО-Поліція»  розроблена за підтримки експертів Консультативної місії ЄС, щоб допомогти Нацполіції  з імплементацією нещодавно прийнятої концепції охорони громадського порядку.

Окрім Харкова такі тренінги пройдуть у Дніпрі та Одесі. Їх відвідають майже 500 поліцейських.

Після урочистостей гості ознайомилися з матеріально-технічною базою вишу, оглянули територію, відвідали навчально-тренувальні полігони.

ВЗГ ХНУВС