Факультет є структурним підрозділом Харківського національного університету внутрішніх справ, основним завданням якого згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ України від 22.06.2016 року № 535 «Про організацію підготовки кадрів у Харківському національному університеті внутрішніх справ» є здійснення підготовки за державним замовленням на денній формі навчання кадрів для кримінальної поліції Національної поліції України.

Факультет забезпечує підготовку фахівців відповідно до чинного законодавства, державних стандартів освіти на основі поєднання сучасних методів навчально-методичної, наукової, організаційної і виховної роботи.

Основними напрямками діяльності факультету є :надання якісної освітньої підготовки фахівців за освітніми програмами 081 Право, 071 Облік і оподаткування, 262 Правоохоронна діяльність першого (бакалаврського) рівня; забезпечення культурного і духовного розвитку особистості, виховання курсантів у дусі українського патріотизму, гуманізму і поваги до Конституції України; підвищення освітньо-культурного рівня постійного та перемінного складу; проведення прикладних наукових досліджень з актуальних питань діяльності Національної поліції та інших правоохоронних органів; організація навчальної практики та стажування на посадах здобувачів вищої освіти в підрозділах Національної поліції на місцях майбутньої служби; підтримання зв’язків з комплектувальними підрозділами з метою подальшого працевлаштування випускників та набору майбутніх абітуриєнтів.

Навчальний процес забезпечує потужний науково-педагогічний колектив, у складі якого працює 5 докторів наук і 5 професорів, 26 кандидатів наук, 17 доцентів та 2 старші наукові співробітники.

Факультет має у своєму складі чотири кафедри:

• Оперативно-розшукової діяльності та розкриття злочинів;

• Соціальних та економічних дисциплін;

• Трудового та господарського права;

• Українознавства.

В 2023/2024 навчальному році науково-педагогічний склад кафедр факультету забезпечує викладання 45 навчальних дисциплін.

Кафедра оперативно-розшукової діяльності та розкриття злочинів є випусковою кафедрою факультету № 2 з підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції. Науково-педагогічний склад кафедри забезпечує викладання у 2023-2024 навчальному році таких навчальних дисциплін: Агентурно-оперативна робота; Використання сучасних інформаційних технологій в оперативно-розшуковій діяльності; Кримінальний аналіз; Негласні слідчі (розшукові) дії; Оперативно-розшукова діяльність; Оперативно-розшукова тактика; Оперативно-розшукове документування; Основи кримінального аналізу; Психологія оперативно-розшукової діяльності; Режим секретності та їн..

Особливістю професорсько-викладацького складу є значний практичний досвід роботи в оперативно-розшукових підрозділах органів внутрішніх справ, Національної поліції України та вагомий педагогічний досвід.

Кафедра соціальних та економічних дисциплін забезпечує підготовку з наступних навчальних дисциплін: Логіка; Основи економічної теорії; Економічно-облікова аналітика, Бухгалтерській облік, Фінанси підприємства, Облік і звітність в оподаткуванні, Політологія, Поліцейська деонтологія, Соціологія, Філософія, Філософія науки, Юридична логіка та їн..

Освітній процес забезпечують вісім кандидатів наук. Науково-педагогічним складом підготовлено більше 35 монографій, підручників, навчальних посібників та взято участь у численних науково-практичних конференціях різного рівня.

Основні напрямки наукових інтересів кафедри: дослідження проблем забезпечення економічної безпеки; протидія економічній та фінансовій злочинності; вектори соціологічних досліджень; теоретичні та практичні засади забезпечення прав людини в правовій демократичній державі, тощо.

Кафедра трудового та господарського права забезпечує підготовку з таких навчальних дисциплін: Трудове право, Господарське право, Екологічне право, Основи правових знань: трудове право, Сучасні доктрини трудового права, Сучасні  доктрини права соціального забезпечення, Напрями розвитку науки права соціального забезпечення, Напрями розвитку науки трудового права.

Освітній процес здійснюють два доктори та п’ять кандидатів юридичних наук. Науково-педагогічний склад підготував більше 20 монографій, підручників, навчальних посібників та постійно бере участь у численних науково-практичних конференціях. Кафедра організовує всеукраїнські науково-практичні конференції фахівців у галузі трудового права та круглі столи за участю курсантів.

Кафедра українознавства забезпечує викладання таких навчальних дисциплін: Історія та культура України, Українська мова професійного спрямування, Методологія дисертаційного дослідження та мовні особливості наукового стилю; Юридичне документознавство та їн.. На кафедрі працюють один доктор наук, професор, два кандидати філологічних наук, кандидат педагогічних наук. Науково-педагогічний склад підготував понад 20 монографій, підручників, навчальних посібників, більше 300 статей, узяв участь у понад 50 наукових конференціях різного рівня. Щорічно провідні науковці кафедри проводять круглі столи, присвячені різноманітним визначним датам з історії України, етапи Міжнародних конкурсів імені Т. Г. Шевченка та П. Яцика.

На факультеті активно працює Вчена рада - колегіальний орган, який ухвалює рішення з ключових питань навчально-методичної, науково-дослідної, кадрової та виховної роботи відповідно до пріоритетних напрямів досліджень факультету та потреб навчального процесу.

В наші дні факультет готує фахівців для проходження служби в фінансово-облікових підрозділах МВС та Національної поліції, службах стратегічних розслідувань, карного розшуку, оперативно-технічних заходів, оперативної служби, боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, організованою, економічною злочинністю, незаконним обігом наркотиків.

Здобувачі освіти засвоюють освітньо-професійні програми бакалаврського рівня вищої освіти за спеціальностями:

  • 081 «Право», «досудове слідство»;
  • 071 «Облік і оподаткування», бакалавр обліку і оподаткування для фінансово-облікових та аудиторських підрозділів НП та МВС;
  • 262 «Правоохоронна діяльність», «кримінальна поліція».

Сьогодні на факультеті здобуває освіту близько 580 курсантів, реалізовані всі умови для всебічного розвитку та збереження їх здоров’я. У користуванні курсантів – сучасні, оснащені мультимедійним обладнанням аудиторії, комфортабельні кімнати для проживання, спортивні зали та полігони.

Навчальні заняття здобувачів освіти проходять у профільних навчальних аудиторіях (ім.. Г.Сковороди, обліку та оподаткування, трудового права, кримінального аналізу), які постійно поповнюється експонатами та методичною продукцією.

Під час практичного навчання та стажування на посадах майбутні правоохоронці беруть участь в охороні публічної безпеки та порядку, охороні адміністративних будівель, евакуації громадян. Разом із викладачами-кураторами в університетській «Юридичній клініці» майбутні правоохоронці надають населенню правову допомогу з питань цивільного, сімейного та трудового права.

Курсанти факультету  успішно поєднують навчання з активним курсантським життям. Керівництво факультету та навчальних курсів активно  заохочує молодь до участі в заходах, які відбуваються в університеті, зокрема національно-патріотичного спрямування, наукових дослідженнях, волонтерській та спортивній діяльності.

Спортивна команда факультету – чемпіон Спартакіади ХНУВС останніх років; курсанти займаються у різноманітних секціях та беруть участь у змаганнях на кубок ректора з футболу, волейболу, баскетболу, настільного тенісу, шахів, легкої атлетики, тайського боксу, панкратиону, гирьового спорту. В числі курсантів та випускників факультету – діючи чемпіони світу та України, призери міжнародних, всеукраїнських та регіональних змагань.

Курсанти факультету – активні учасники міжнародних, всеукраїнських та місцевих змагань, олімпіад форумів, квестів та конкурсів. З метою виховання високих моральних та естетичних якостей та культурного рівня курсантів, розширення світоуявлення та громадських почуттів систематично керівництвом факультету та кураторами груп проводяться різноманітні заходи з відвідуванням музеїв, виставок, стадіонів, творчих проектів та зустрічей з ветеранами органів внутрішніх справ.

Наші здобувачі освіти - активні учасники волонтерських заходів. Вони  надають допомогу вихованцям навчально-реабілітаційного центру «Гніздечко» Вінницької обласної ради, активно підтримують акції «Стань донором», «Подаруй книгу бійцю», які започатковані МВС України. У межах акції «Відвідай пораненого бійця – підтримай героя» курсанти відвідують бійців Збройних Сил України, які проходять лікування у медичних закладах.

У курсантському середовищі активно працюють товариства громадського самоврядування: навчально-наукове, спортивно-оздоровче, культурно-просвітницьке, господарсько-побутове товариства, дисципліни та порядку (рада молодших командирів), рада відмінників, редакційна колегія факультету.

Щомісяця друкується факультетське видання - газета «Оперативник», в якому яскраво та цікаво висвітлюються події у діяльності та досягнення колективу, курсанти та востійний склад ближче знайомлять читачів із народними традиціями, святами та історичними фактами з життя міста та держави. Постійно оновлюється факультетська сторінка на сайті ХНУВС.

Після успішного закінчення Харківського національного університету внутрішніх справ випускникам факультету присвоюється спеціальне звання «лейтенант поліції» і вони направляються для подальшого проходження служби до практичних підрозділів Національної поліції України.

Контактна інформація:

Адреса: 61080, Україна, м. Харків, пр. Льва Ландау, 27

Телефони: +38(097)430-46-90, +38(066)102-64-24.